27 oktober 2011

Jazz

Musikindustrins jazzkonnässör Göran Olson har den veckan botaniserat i såväl återutgivna inspelningar med Louis Armstrong och Art Pepper som i musiken på ett nytt album med den unga svenska gruppen Hot Four East.

The Louis Armstrong Box [Storyville / Naxos]
Trumpetaren, sångaren och estradören Louis Armstrong (1901-1971) exponeras här på sju CD-skivor samt en DVD med inspelningar
Från USA, Köpenhamn och Nice, åren1954-1967. Huvudparten av materialet är med hans All Stars, som har en skiftande besättning. Armstrong kan även höras med Duke Ellington och Timex All Star Band med bl.a trumpetaren Roy Eldrige och tenorsaxofonisten Coleman Hawkins. Sammanlagt innehåller CD-skivorna i boxen 149 nummer – plus ytterligare elva nummer på DVD:n.
Varje skiva inleds med Armstrongs signatur When It's Sleepy Time Down South. Följer upp gör för honom typiska melodier som Tiger Rag, Mack The Knife, Basin Street Blues, When The Saints Go March In och High Society. Bland trombonisterna återfinns Jack Teagarden och Trummy Young, som båda även är genuina jazzsångare. I klarinettskaran finns självklart Barney Bigard och Edmond Hall. Andra välkända jazzprofiler är pianisterna Earl Hines och Billy Kyle.
Att i ett sådant här stort collage penetrera varje inslag är i stort sett omöjligt. Som helhet kan dock konstateras att det är en högklassig meny som serveras. GO

Art Pepper Live In Japan [Storyville / Naxos]
Art Pepper Live In USA [Storyville / Naxos]
Altsaxofonisten Art Pepper var en av de få som kunde konkurrera med kollegan Charlie Parker på femtiotalet. Stilistiskt tillhörde han den coola västkustjazzen. Pepper var verksam i Los Angeles där han spelade med likasinnade som trumpetarna Shorty Rogers och Chet Baker. Han hördes också med barytonsaxofonisten Gerry Mulligan och Stan Kentons stora orkester. I likhet med Parker kom han tyvärr att hänge sig åt starkt heroinmissbruk. Långa perioder var han inte i spelbart skickt.
Pepper gick ur tiden 1982 femtiosex år gammal. I sina bästa stunder var han en av instrumentets främsta profiler, vilket de här skivorna indikerar. Inspelningen från Japan är från 1978. Med sig har Pepper pianisten Milcho Leviev, basisten Bob Magnuson samt trumslagaren Carl Burnett. Bland melodierna Juan Tizols Caravan, Michel Legrands vackra ballad The Summer Knows och latinklassikern Besame Mucho.
USA-albumet daterar sig från 1975-1977. Med är polycordspelaren Tommy Gumina. De gör förnämliga tolkningar av Jimmy Van Heusens Here’s That Rainy Day och Ray Nobles Cherokee på CD1. CD2med pianisten Smith Dobson innehåller bl.a A Night In Tunisia och Peppers egen The Golden Gate Bridge. Summering: en hörvärd återvändare. GO

Hot Four East Drifting [www.hotfoureast.com]
Den unga gruppen Hot Four East Håller sig med förkärlek till jazz á la fyrtiotalet och några år framåt i tiden. Bebop och hardbop är en attraktiv magnet med stilbildarna Charlie Parker och Dizzy Gillespie bland kompositörerna – Parker med Segment och hans och Gillespies gemensamma tema Shaw Nuff. Trumpetaren Booker Littles Rounder’s Mood, Sonny Rollins No Moe och Airegin är andra bidrag. Pianisten Herbie Hancocks Driftin’ inleder collaget som överraskande avslutas med What A Wonderful World. Överraskande är det också att Neal Heftis Cute dammats av.
I gruppen hörs rörblåsarna Björn Jansson och Andreas Gidlund som alternerar mellan saxofoner, klarinetter och flöjter. Basist är Robert Erlandsson, trummor spelar Kristian Fredmark. De alerta blåsarna är energiladdade och mycket inspirerande när de går loss. De kan också variera gruppens sound genom olika kombinationer av instrument. Som gruppen i övrigt har de kul när de lirar. Att de spelar pianolöst verkar inte vara hämmande på något vis. Ett möte med Hot Four East kan verkligen rekommenderas. GO