20 oktober 2011

Världssuccé för Opeth

Opeth har med nya albumet Heritage nått några av de mest imponerande svenska albumplaceringarna på lång tid, inklusive en topp 20 i USA.

Förra veckan gick Stockholmsbandet in som nummer 19 på Billboards albumlista. Det innebär den bästa svenska albumplaceringen i USA på lång tid. Även i övrigt har Heritage fått en fantastisk start med höga placeringar i Tyskland (9), Australien (12), Finland (2), Norge (8) och Danmark (8). Även nummer 22 i England är en siffra som få svenska albumartister nått på senare år.

Opeths Mikael Åkerfeldt har i intervjuer sagt att Heritage i delar påverkats av ABBA. Albumet spelade också in i studion, Atlantis, där ABBA gjorde sina första sex album. Åkerfeldt säger till TT-Spektra:

– Jag föddes samma år de vann Eurovision så de har alltid funnits där, men jag har aldrig lyssnat på dem. När jag köpte en Abba-box till min äldsta dotter upptäckte jag hur snyggt det var. Jag lyssnade igenom alla skivor när vi åkte på turné och tänkte att ”hur är det möjligt att skriva sådana mästerverk”? Jag kände mig väldigt ödmjuk.

Opeths listplaceringar kanske inte motsvarar just ABBA:s men är tveklöst imponerande. Svenska kollegorna In Flames nådde ungefär samma meriter som Opeth med sommarens album Sounds Of A Playground Fading. Opeths har bättre Englandssiffra och en topp 20 i USA. Men In Flames toppade listan i Tyskland. Inte sedan Europes storhetstid har svenska band haft ett sådant starkt år.

Lars Nylin