11 oktober 2011

MOI! Bjöd på finska nyheter…och M.A. Numminen

I helgen arrangerades runt om i Stockholm den finska festivalen MOI! Gästspelet från andra sidan kvarken bjöd på några av Finlands just nu hetaste nykomlingar. Men också på kultlegenden M.A. Numminen.

MOI! presenterade på olika Stockholmsklubbar elektro-, world-, metal-, rock- och indiekvällar. Men under fredagens indiekväll gästspelade även kompositören, musikern och författaren M.A. Numminen. Han fick hela festivalpubliken att le med i klassiker som Katten också och berättelser från hans nyutgivna bok Till Helsingfors.

För de flesta av banden var MOI! Stockholm deras första spelning i Sverige, men det fanns också en del band som bekantat sig med den svenska publiken tidigare.

– För oss kändes MOI! Stockholm speciellt, eftersom festivalen, till skillnad från många andra kulturexportevenemang, tycktes bygga på ett genuint intresse hos mottagarlandet. Det finns en generation sverigefinnar som aktivt försöker upptäcka och sprida finsk kultur och det är både fascinerande och uppmuntrande, säger Cats on Fire-sångaren Mattias Björkas , som uppträdde på fredagens indiekväll.

– Festivalen fick ett värdigt slut på lördagens klubb då ett fullt hus av klubbare samlades. Banden hör till de mest potentiella inom sin genre också internationellt sätt och vi är stolta över att vi fick dem att spela hos oss och att vi fick vara en del av MOI! Stockholm -festivalen, fortsätter Emelie Bååth från klubben Debaser.

MOI! Stockholm -festivalen bestod av individuella klubbar med sina egna musikaliska inriktningar, vars artistval gjordes av promotorer från Stockholm. Klubbkvällar ordnades på Debaser Slussen, Nalen, Stallet och Södra Teatern.

Varje klubbkväll bildade sin egen musikaliska helhet, som presenterades av etablerade arrangörer som Fritz’s Corner , Mokoma och Skrikhult Productions. Festivalens finska artister var Bendagram, Blake, Burning Hearts, Cats on Fire, Hannulelauri, Jaakko Eino Kalevi, Jaakko & Jay, Kap Kap, LCMDF, Lepistö & Lehti, Magenta Skycode, The Man-Eating Tree, Nightsatan , Poisonblack, Sansa, Shine 2009, Siinai, Teeth och Tsuumi Sound System. De svenska banden var Ludwig Hart och Samson for President.

Vid sidan om MOI! Stockholm -festivalen ordnades konferensen You Say Hej We Say Moi 6.10. som samlade Sveriges och Finlands musikbransch för att diskutera om tillväxt och hur man kan hitta affärsmöjligheter genom samarbete.

– Konferensen stärkte Sveriges och Finlands relationer för att bemöta utmaningarna inom den internationella musikindustrin. Dagens resultat presenterade konkreta idéer, inte endast för att förstärka musikexporten för dessa två länder men för hela Norden, säger Sony Music Entertainment Finlands verkställande direktör Kimmo Valtanen.

– På grund av att båda länderna uppvisar en mångsidig musikkultur finns det potential för tillväxt. Nu strävar vi efter variationer mellan länderna för att förstärka vår position på den internationella marknaden, fortsätter Live Nation Swedens Markus Wiking.

MOI! Sweden var Music Export Finlands spetsprojekts huvudevenemang. Mellan 2010-2011 har den finska musikbranschen satsat på musikexporten till de nordiska länderna. Projektet har koordinerats från Music Export Finlands Stockholmskontor. MOI! Sounds from Suomi-projektets mål har inte endast varit att öka exporten av finländsk musik till den nordiska marknaden, utan också att främja mobiliteten och samarbete mellan artister och musikföretag inom de Nordiska länderna.

Lars Nylin