8 september 2011

UTGIVNING Vacker bok om Olle Ljungström

I boken Jag är både listig och stark [Norstedts] tecknar GP-journalisten Elin Fredriksson ett fint collage över en av vår tids märkligaste låtskrivare, Olle Ljungström.

För många år sedan jobbade jag med Olle Ljungström. Händelser som när vi åkte och mötte honom efter att han gått genom ett tolvstegsprogram mot sitt drickande var starka upplevelser som jag då utåt sett fick hålla tyst om. Dussinet år senare är sådana händelser en del av den offentliga myten Olle Ljungström.

I boken Jag är både listig och stark hanterar journalisten Elin Fredriksson med skicklig penna the pros and cons av människoödet Ljungström. Såväl i egna noteringar, som i intervjuer. Det blir ett sorts rockbiografi med lätt poetisk underton. Att Fredriksson inte får mer credit än en finstilt rad fem sidor in i boken – intrycket är att det är Ljungström själv som är författare – är både onödigt och orättvist.

En mer framträdande avsändare är istället formgivaren Magnus Nygren, som också producerat boken åt Norstedts. Det är i sig välförtjänt. Trots det seriösa innehållet – och tyngden i Ljungströms kanon – är det troligtvis i funktionen som vacker coffee table-bok jag oftast kommer att bläddra i den drygt 200-sidiga boken. Ljungströms texter och teckningar presenteras av Nygren generöst mellan fotografier som är stundtals rocknostalgiska, stundtals tidlöst starka.

Med boken följer en DVD med ”De 9 bästa låtarna i världen som någonsin har gjorts”.

Lars Nylin