1 september 2011

Nils Landgren dedikerar nya albumet till Esbjörn Svensson

Den här veckan gör Nils Landgren entré på SverigeTopplistan med sitt nya album The Moon The Stars And You [ACT / Naxos]. Musiken är dedikerad till Landgrens för tre år sedan bortgångne vän och musikerkollega Esbjörn Svensson.

Nils Landgren The Moon The Stars And You [ACT / Naxos]
Trombonisten och sångaren Nils Landgren är en ytterst produktiv artist. Han är en flitig besökare i skivstudion och han turnerar regelbundet i olika formationer som med Bohuslän Big Band, där han även har en roll som konstnärlig ledare. Med sitt eget band Funk Unit spelar han en annan sorts musik, liksom när han ansluter sig till Joe Samples Jazz Crusaders och andra aktiviteter, t.ex som producent för det tyska skivbolaget ACT.
Nils Landgrens nya album ges ut på den nämnda ACT-etiketten och är dedikerad till Esbjörn Svensson. Albumet är producerat i samarbete med skivbolagets chef och ägare Siggi Loch.
Repertoaren är fylld av ballader, där Landgren är på sin mammas gata såväl instrumentalt som vokalt – något som visades redan på albumet Sentimental Journey för nio år sedan.
Trombonisten och sångaren ramas här in av ett antal olika grupper. Från det lilla intima formatet med bland annat accordeonspelaren Richard Galliano till NDR Big Band i Hamburg och Stockholms Filharmoniska Orkester. I den större omgivningen har ypperliga arrangemang skrivits av Vince Mendoza.
Kärnan i Nils Landgrens grupp är pianisten Michael Wollny, basisten Lars Danielsson och trumslagaren Rasmus Kihlberg. Meriterade special guests är pianisten Joe Sample, gitarristen och sångaren Joao Bosco, trumslagaren Steve Gadd samt sångerskan Caecilie Norby.
I den omväxlande mjuka repertoaren ingår bl.a Cat Stevens Moonshadow, Jimmy van Heusens Oh You Crazy Moon, Henry Mancinis Moon River, Kurt Weills Lost In The Stars och Herbie Hancocks Stars In Your Eyes. Som albumstiteln anger har månen och stjärnorna en central position i sammanhanget. GO

Terri Lyne Carrington The Mosaic Project [Groove Jazz Media / Naxos]
Med vänner från sin Barbicanshow i London förenar sig trumslagaren och sångerskan Terri Lyne Carrington med idel kvinnliga artister och musiker. Bland de mycket hörvärda instrumentalisterna finns pianisten Geri Allen, trumpetaren Ingrid Jensen, basisten och sångerskan Esperanza Spalding. Enbart vokala inslag kommer från stjärnor som Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Cassandra Wilson, Carmen Lundy, Gretchen Parlato och Patricia Romania. Melodierna har hämtats från Terri, Irving Berlin, Carmen Lundy, Esperanza Spalding, Al Green, Paul McCartney/John Lennon, Nona Hendryx och Gary Allen. Imponerande.
Som synes en kvinnlig manifestation där aktörerna släpper från sig bra musik med en substans och arom som biter sig kvar. Kuriosa är att Terri Lyne aldrig delat upp jazzen i en kvinnlig och manlig avdelning. För henne gäller bra musik oavsett kön. Bra musik, som den här gången spelad av fullfjädrade kvinnor eggade av hennes energi och känsloladdade utspel. GO