23 augusti 2011

4 SNABBA med Anders Johansson, manager i rampljuset

Anders Johansson på Albot & Albot är en manager i rampljuset denna sommar. Klienter som Veronica Maggio och Ulrik Munther gör braksuccé samtidigt som Johansson har börjat leta låtar åt Melodifestivalen. MI ringde för en 4 SNABBA.

Det verkar vara full fart på ditt kontor, minst sagt?

¬ Ja, det har varit några fantastiska år. Mycket jobb men enormt kul. Man känner verkligen hur musikbranschen 2.0 börjar formas i både internstruktur och i relationen med lyssnarna. Ja, senaste året har genererat något genant många guld- och platinaskivor. Den senaste veckan fick Swingfly sin första Platinaskiva, Ulrik Munther sin första guldskiva och Veronica Maggio har idag en radioetta i både Sverige och Norge. Crashdiet börjar få ordentlig fart i UK och US och åker snart tillbaka på ytterligare turnéer. Sahara Hotnights sommarturné har gått vädldigt bra och hösten ser redan fullbokad ut. Samtidigt blickar jag framåt…

Är Albot & Albot fortfarande ett enmansprojekt?

– Albot & Albot skall alltid vara ett enmansföretag om jag får bestämma. Det skall vara snabbt, flexibelt och byggas av "nuet". Samarbetspartners hyrs in utifrån artisternas önskemål. Samtidigt samarbetar jag med de bästa skiv-, turné- och managementbolag. Exempelvis Ulrik Munther är ett extremt tätt samarbete med min management-partner Johan Åberg, Live Nation och Universal Music. Det gör det möjligt att ha ett par artister till, vilket jag är tacksam för.

Vad har du på gång, några nya heta samarbeten?

– Inser att jag är fruktansvärt bortskämd då jag – till viss del – kan vaska i denna fina sand av svensk talang. Men samtidigt extremt tacksam för att branschen accepterar en liten annorlunda form av samarbete. Jag har två nya, hittills, hemliga projekt som jag utvecklar inför 2012/2013. Båda är baby projects som skall byggas i lagom takt och med stadig grund.

Vad kan du berätta om Melodifestivalprojektet, och vad hoppas du av det?

– Jag och Christer Björkman samarbetar i detta. Jag fokuserar på låtar och artister och Christer har en mer övergripande roll. Det är en förmån att få lyssna på Sveriges låtskrivarskatt i så tidigt skede. Älskar ögonblicket när man får höra helt nya låtar och leka med tanken att just denna kan vara nästa Lovefool, Save The World eller varför inte en ny Purple Rain.

Lars Nylin