9 augusti 2011

Recensent svarar Takida efter polisanmälan

Tidigare i veckan polisanmälde gruppen Takida en recensent på tidningen Gaffa efter att denne sågat gruppens album The Burning Heart. Nu svarar recensenten på Twitter och i sin blogg.

Takida tog till sin polisanmälan sedan de upplevt recensionen i Gaffa som ”hotfull och kränkande”.

– Vi kände att vi måste statuera ett exempel. Personliga påhopp och hotfulla formuleringar kan vi inte acceptera, sa sångaren Robert Pettersson till tidningen Dagbladet. Han fortsatte:

– Vi spelar kommersiell rock som är väldigt ocreddig. Det har blivit som en tävling mellan kritiker att såga oss. Vi är vana vid det, vi vet att det är så och accepterar det.

Men efter att recensenten Chris Lindahl jämfört Petterssons röst med "en dos skitnödighet" och "Downs syndrom" fick Takida nog och polisanmälde recensenten.

– Det är riktat mot oss men den blir ju också nedsättande för alla som har Downs syndrom, fortsatte Pettersson.

Lindahl slog på tisdagen tillbaka på Twitter och i sin blogg. På den senare skriver recensenten:

”Jag kan enbart tolka det här som att Takidas syfte är att skrämma mig och andra skribenter från att i framtiden ytterligare såga deras musik. Men att ett av Sveriges största band väljer att ta ut sin samlade frustration över elva år av kritiska recensioner, på en ung enskild skribent som får femtio kronor per skivrecension är inget annat än löjligt”.

Gaffa har reagerat genom att i sin nätupplaga ta bort en sekvens där Lindahl menande frågar vad straffet är för mord i Sverige. Till Dagens Media säger tidningens ansvarige utgivare Per Lundberg på frågan om han tycker att recensenten gått över gränsen:

– Jag har läst mycket värre saker så nej det tycker jag faktiskt inte. Men varje människa är ju unik och reagerar olika. Det är möjligt att Takida upplever att det här är det djävligaste de någonsin blivit kallade, säger han och avslutar:

– Jag vet egentligen inte så mycket mer om Takida än att de är ett rockband som säljer massa skivor och skrattar hela vägen till banken.

Lars Nylin