22 juli 2011

Nyheter kring Manifest

Det är ännu bara juli. Men arrangörerna av de oberoende bolagens musikpris Manifest jobbar för fullt inför vinterns prisgala. Det blir en hel del nyheter.

Manifestgalans arrangörer SOM (Sveriges oberoende musikproducenter) har redan nu öppnat anmälan för de musikbolag som vill nominera produktioner utgivna från den 1 december 2010 (och fram till den 31 december 2011). Musiken skall vara utgiven av ett svenskt oberoende bolag. Artisten ska ha sin huvudsakliga verksamhet i Sverige men behöver inte vara svensk medborgare.

SOM meddelar MI att de är tacksamma om bolag redan nu anmäler produktioner som man vill få med till bedömning till ett Manifestpris då det avlastar jurygruppernas arbete som annars blir väldigt stressigt mot slutet av året.

Här är en länk till anmälningsformuläret: http://bit.ly/rtOn7G

En nyhet i år är kategorin Country/ Singer-Songwriter/ Americana, den ersätter kategorin Singer-Songwriter. Folket bakom Manifest har även instiftat ett pris kallat Årets Indie där man skall hylla en företeelse/person/organisation som anses ha främjat den svenska oberoende musikscenen på ett bra sätt. Till detta pris kan man inte nominera utan det är Manifestgruppen som tar fram och utser vinnaren. SOM tillägger dock att det inte skadar att tipsa om saker som man tycker att de inte skall missa…

Det blir även en hel del förändringar när det gäller MANIFEST ON TOUR som introducerades hösten 2010 i samarbete med studieförbundet Sensus. Förra året kom turnépaketet till tre städer och hade en heldag med både seminarier och musiktävling. Till hösten 2011 planerar man att besöka inte mindre än åtta orter och att utöka dagen med att bjuda in lokalpolitiker som jobbar med kultur och musikfrågor i kommuner och landsting.

Här vill SOM att oberoende bolag som jobbar i närheten av dessa orter och vill vara delaktiga hör av sig till oss på SOM: Luleå, Sundsvall, Sollentuna, Västervik (alternativt Linköping), Oskarshamn, Halmstad, Helsingborg och Eskilstuna.

Lars Nylin