22 juli 2011

Lasse Stefanz blev årets dansband och Elisas tog hem två priser på Guldklavegalan

I helgen vann Lasse Stefanz det tyngsta priset på Guldklavegalan – årets dansband. Elisas tog hem flest priser, Elisa Lindström blev årets sångerska och bandet tilldelades dessutom det nya Sveriges Radio-priset.
Priset för årets låt på Guldklavegalan gick till The Playtones för The King och årets sångare blev Casper Janebrink från Arvingarna.

Bland prisutdelarna fanns bland andra Lasse Holm som delade ut priset årets album. Roland Järverup från Rolandz delade ut priset till årets sångerska, Kikki Danielsson delade ut priset till årets sångare, Christer Sjögren delade ut priset till årets dansband och Jessica Andersson delade ut priset årets låt.

Vinnarna av Guldklaven 2011:

Årets dansband:
Lasse Stefanz

Årets låt:
The King The Playtones

Årets sångare:
Casper Janebrink, Arvingarna

Årets sångerska:
Elisa Lindström, Elisas

Årets album:
Små ord av guld Larz-Kristerz

Årets musiker:
Eric Iversen, Wizex, piano

Sveriges Radio-priset:

Elisas

Motivering: Elisas har med sin målmedvetenhet visat att bandet definitivt är här för att stanna. Bandet har en lekfullhet i sina arrangemang, musikalisk kompetens samt inte minst förmåga att locka ny och stor publik till landets dansbanor. Allt detta kryddat med bandets personligheter gör Elisas till värdiga vinnare 2011.

Juryns specialpris:

Sundsvalls kommun och Marianne Leek

Motivering: Priset tilldelas för en framsynt satsning samt ett energiskt och entusiastiskt arbete. Sedan flera år har kommunen aktivt arbetat med dansundervisning i högstadiet. Danskurser som följts av ”riktiga” danskvällar till orkestrar som har fått nervösa tonåringar att bli självsäkra. I år vill juryn premiera en satsning som handlar om att föra danstraditionen vidare.

SKAP-stipendiet:
Henrik Sethsson och Tommy Gunnarsson/Elisabeth Lord

Om Guldklaven

För tolfte året i rad arrangeras musikpriset och galan Guldklaven av Sveriges Radio i samarbete med danstidningen Får jag lov och musikfestivalen Dansbandsveckan i Malung. Vinnarna röstas fram av en jury tillsammans med svenska folkets röster. Juryn har tre fjärdedels röster och publiken en fjärdedel.
Det nya priset Sveriges Radio-priset delas ut till ett ungt, nytt, ”uppstickarband”. Pristagarna måste vara musikaliskt duktiga och ha en vilja att satsa på dansbandsmusik. Egen stil, personlighet, musikalitet och driv är ledorden.
Juryns specialpris tilldelas en person eller organisation som har gjort särskilda insatser under året.

Organisationen SKAP (Sveriges intresseförening för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och arrangörer) delar ut stipendiet till en eller flera kompositörer som speciellt inriktat sig på att komponera musik som framförs av dansband. Prissumman är på totalt 40 000 kronor.

Lars Nylin