7 juli 2011

X Alfonso live

De senaste veckorna har X Alfonso – Kubas i särklass största rockband – turnerat runt om i Sverige. Från Malmö i söder till Sundsvall i norr – från ett framträdande i skuggan av The Arks avskedsspelning på Peace & Love till succéspelningar i både Stockholm och Göteborg – har man spridit sitt budskap. Nu släpper National ett dubbelalbum med dels en cd, dels en dvd – båda live.

X Alfonso Live [National / Border]
X Alfonsos musik rullar på en klassisk rockvåg med influenser från såväl Jimi Hendrix, Sly Stone och Santana. Den latinska soppan serveras dock med musikaliskt heta ingredienser från även en rad andra artister, stilar och tidsepoker – allt sammanfogat till ett rytmiskt böljande, men tungt hårdslående kraftpaket.
Från bandets pinsamt dåligt inbokade spelning på Peace & Love rapporterade ett nyblivet X Alfonso-fan på MI-redaktionen om ”sköna 90-talsprylar”. När jag själv såg bandets makalösa spelning på Mosebacke i Stockholm några dagar senare var det framför allt det latinska slagverkets understöd av de välvässade gitarriffen som imponerade och fick folk att dansa framför scenen.
Hemma på Kuba – där bandet i våras för övrigt arrangerade en Peace & Love-festival med svenska artister – är X Alfonso hyllade stadiumgiganter. Klarar bandet och National av att arrangera fler Sverige-besök, så kommer man säkerligen att kunna fördubbla publikleden nästa gång man kommer hit.
Det nu utgivna dubbelalbumet bör kunna fungera bra som en första introduktionskurs i The Marvellous Sound Of X Alfonso.

Claes Olson