7 juli 2011

Skandinavisk jazz och klassisk hardbop

Inför sommaren tipsar MI:s jazzkonnäsör Göran Olson om tre aktuella skivproduktioner med pianisten Niels Lan Doky från Danmark, trombonisten Sver Berggren från Sverige och den legendariske altsaxofonisten Cannonball Adderley från Tampa, Florida USA.

Niels Lan Doky Human Behavior [Bro Recordings / Naxos]
Pianisten, filmproducenten och musikentreprenören Niels Lan Doky presenterar här sin nyetablerade köpenhamnstrio i en omväxlande mix. Dokys vackert formade kompositioner får tillskott i form av Björks Human Behaviour och Gershwins Summertime. Som medspelare har Doky Lan två av den unga danska jazzens framtidsmän, trumslagaren Niclas Bardeleben och basisten Jonathan Bremer, födda 1990 respektive 1991.
De harmoniskt klara pianolinjerna får en förnämlig assistans av paret. Bremer uppvisar en sedvanlig hög dansk klass med solon i samma nivå. Trions flexibilitet och fina samspråkighet går som en röd tråd hela skivan igenom och ger en finstilt stämning. GO

Sven Berggren Gross National Happiness [Dirty Records / Plugged]
Mitt första möte med trombonisten Sven Berggren var när han ingick i Malmögrupperna Tolvan Big Band och Wail. Det var i början av åttiotalet, sedan lämnade han Skåne för Stockholm. Sven Berggren hörs ofta i storbandssammanhang, men uppträder även i mer okonventionella sammanhang både på skiva i eget namn och med andras grupper.
Frånsett gruppens kollektiva The Journey To Thimpu och Cole Porters Night And Day har Sven Bergren komponerat all musik på albumet. I gruppen ingår pianisten Simon Berggren, basisten Magnus Nilsson samt trumslagaren Ulrik Ording.
Skivan öppnar dynamiskt med fritt utsvävande spel i Dondo, där pianot verkligen driver fram en suggestiv utmanande stämning bakom trombonistens toner. I Like It’s Folk känns den rörliga trombonen mycket tilltalande. Assistansen från basen och vispkompet av Ording skall också lyftas fram. Basen och trummorna får en stark fokusering i den frigjorda Con Petire.
Överhuvudtaget har produktionen en rytmisk löst hållen yra där spontanismen hos aktörerna utlöser eskapader. Sven Bergren agerar mycket offensivare här än när jag hört honom tidigare. Hans ton är verkligen bra. Överraskande avslutas plattan med Night And Day som görs i fritt tempo. Men frånsett melodins överraskande närvaro är kompassnålen riktad mot det avantgardistiska hållet. Som svensk trombonplatta skiljer sig skivan betydligt från vad andra kolleger visat upp – frånsett Eje Thelins förehavanden på vinyltiden. Kul med andra ideal! GO

The Thelonius Monk Quartet Monk In Copenhagen [Storyville / Naxos]
Kongeniale kompositören och pianisten Thelonius Monk hörs här i en liveupptagning från den danska radion 1961. Nio av hans melodier exponeras, som Blue Monk, Crepscule With Nellie, ´Round Midnight och I Mean You. Den excentriske Monk var inte främmande för att stoppa in en och annan melodi från den amerikanska sångboken vid sina konserter. Här är det Johnny Greens klassiker Body And Soul som lyfts fram.
I den kreativa kvartetten ingår tenorsaxofonisten Charlie Rouse, basisten John Ore samt trumslagaren Frankie Dunlop. Trots att inspelningen gjordes femtio år tillbaka i tiden håller den mycket väl måttet även med dagens måttstock. Det är fullkornsjazz som bjuds. Inte direkt oväntat då Monk allt sedan fyrtiotalet och fram till sin bortgång 1982 var en av jazzens största innovatörer. GO

Cannonball Adderley Kind Of Adderley / 10 CD Box [House Of Jazz / Naxos]
En av hardbopjazzens tongivande musiker var altsaxofonisten Cannonball Adderley (1928-1975). Den Florida-födde saxofonisten fanns en period med i Miles Davis Sextett samtidigt som John Coltrane. Han bildade sedan en kritikerhyllad grupp som bland annat besökte Stockholm.
Brodern och kornettisten Nat var blåsarpartner. Tillsammans lade degrunden till en av jazzens intressantaste grupper. I den här omfattande boxen får man följa Cannonball i olika kombinationer från femtiotalets senare hälft. Nästan hundra melodier ryms i boxen där Cannonballs brännheta saxofon ger valuta. Få kolleger har varit i närheten av hans sfär!
Musiken omfattar både standardmelodier och original av Cannonball. I den första kategorin ingår bl.a A Foggy Day, You Are Too Beautiful, Spring Is Here, Polka Dots And Moonbeams och Just One Of Those Things. Cannonballs penna står för Big E, A Little Taste, Straight Life, Spectacular, Sermonette och Late Entry bland annat.
I spåren passerar mängder av jazzprominenser revy. Trumpetaren Donald Byrd finns där i likhet med Nat. Coltrane hörs också. Förstklassigt pianospel hörs från Hank Jones, Horace Silver, Junior Mance, Wynton Kelly och Bill Evans. Alternerande trumslagare är Kenny Clarke, Art Blakey, Jimmy Cobb och Philly Joe Jones.
En bättre introduktion till hardbop-epoken kan man knappast få. GO