19 maj 2011

Tonbruket fortsätter sin resa ut i musikvärlden

I sommar beger sig basisten Dan Berglund tillsammans med sin nyua grupp Tonbruket ut på en längre turné till USA och Kanada. På programmet står bl.a en spelning i Washington, där Berglund tillsammans med e.s.t. för exakt tio år sedan inledde den internationellt oerhört framgångsrika trions amerikanska segertåg. Med sitt nu aktuella andra album Dig It To The End [ACT / Cosmos Music Group] axlar Tonbruket manteln som en av jazzvärldens mest gränsöverskridande och nyskapande grupper.

Tonbruket Dig It To The End [ACT / Cosmos Music Group]
På en konsert på Hornstulls Strand i Stockholm förra hösten – gjord mitt under pågående inspelning av gruppens nu aktuella andra album – fick många intrycket av att Tonbruket skulle kunna vara på väg mot en mindre äventyrlig och istället mer traditionellt lyrisk kompassriktning. Med facit i hand kan man nu konstatera att den uppfattningen var helt felaktig. E.s.t.-basisten Dan Berglunds grupp fortsätter här den musikaliska upptäcktsresa man inledde publikt i januari förra året.

Visst finns här flera oerhört vackra lyriska partier, men Dan Berglunds titellåt Dig It To The End är ändå det bästa exempel på Tonbrukets totalmusik. Beroende på musikbakgrund skulle man lika gärna kunna sortera in stycket under Frank Zappa, Varèse, Mingus eller Bosse Hansson – fast ingenting av detta skulle förstås stämma. Det här låter Tonbruket och inget annat.

I Tonbruket ingår förutom Dan Berglund även gitarristen Johan Lindström (Kristofer Åström, Ane Brun, Anna ternheim m.m.), keyboardisten Martin Hederos (The Soundtrack Of Our Lives m.m.) och trummisen Andreas Werlin (Wildbirds & Peacedrums). Gruppens fantasifulla improvisationer hemfaller aldrig åt tom teknisk ekvilibrism. Innehållet är alltid större än formen. Helheten alltid större än de enskilda komponenterna.

Musiken är oerhört svår att etikettera, vilket både ökar spänningen och kittlar nyfikenheten hos den öppensinnade lyssnaren. Att lista alla de många tänkbara referenser som går att spåra i den dynamiska musiken är snudd på omöjligt. Intressantare är att gruppen redan på sina två första album har lyckats utveckla ett helt eget sound, ett fascinerande tonspråk och ett smått unikt… tonbruk!

Claes Olson