19 maj 2011

4 SNABBA Liska Cersowsky / Premium Publishing om ABBA City Walk

Ikväll är det premiär för ABBA City Walk – en stadsvandring genom 1970-talets Stockholm i fotspåren av Sveriges största popband. Liska Cersowsky på Premium Publishing berättar om projektet.

Med inspiration från Liverpools The Beatles-vandringar och New Yorks Sex and the City-turer har Stockholms stadsmuseum ikväll premiär för ABBA City Walk – ”en stadsvandring i supergruppens fotspår och 1970-talets Stockholm”. I samband med det publicerar muséet i samarbete med Premium Publishing en ABBA-relaterade Stockholmkarta, baserad på den av förlaget tidigare utgivna boken The ABBA Guide to Stockholm.

Varifrån kommer den ursprungliga idén till det här projektet och ert samarbete med Stockholm Stadsmuseum?
– I april 2010 gav vi ut boken The ABBA Guide to Stockholm som ligger till grunden för ABBA-vandringen. Strax efter releasen skickade vi ett ex av guiden till kulturförvaltningen som, trots all stress med förberedelserna inför Daniel och Victorias bröllop, blev så begeistrad över boken att de genast satte oss i kontakt med Stadsmuseet.

Ni ger ut kartan både i en svensk/rysk och en engelsk/tysk version. Hur stort är intresset från utländska turister?
– Att ge ut kartan på flera olika språk är lite av ett experiment för oss. Vi är säkra på att den engelska/tyska kartan lätt kommer att hitta sin publik. Vi har dock varit lite blygsammare med att trycka upp den ryska/svenska utgåvan. Vi vet, bland annat från flera samtal med Stockholms souvenirbutiker, att ABBA-intresset bland de ryska turisterna är stort. Hur många turister som kan tänkas köpa ett ex av kartan och gå vandringen, det ser vi fram emot att summera efter sommaren.

I boken The ABBA Guide to Stockholm presenteras ett sextiotal olika platser med koppling till bandet. Hur många av dessa hinns med på själva stadsvandringen?
– ABBA-vandringen tar cirka två timmar och elva olika platser besöks. Turen startar vid Stadshuset, där Benny uppträdde för allra första gången som åttaåring, och slutar på Blasieholmen där guiden berättar om Cirkus, Skansen och Gröna Lund. Det görs även besök på Sheraton Hotel, där sovrumsscenen i ABBA The Movie filmades, i Benny och Fridas lägenhet i Gamla Stan, där en reklamfilm för Panasonic spelades in, samt på Kungliga Operan, där ju ABBA uppträdde med Dancing Queen kvällen före kungabröllopet 1976.

Om du själv fick välja en av platserna på ABBA-kartan, vilken skulle då du ta med en utländsk besökare till?
– Jag skulle ta med besökaren till Julius Kronbergs ateljé på Skansen. Här poserade ABBA för skivomslaget till The Visitors. Studion har inte förändrats sedan dess, så att man fortfarande kan posera som ABBA. Dessutom bjuder Skansen på svensk arkitektur, mycket kultur och några älgar. Med ABBA i bagaget kan det inte bli mer svensk!

Claes Olson

ABBA City Walk arrangeras i sommar tisdagkvällar i juni kl. 18.00 (på svenska), fredagar och lördagar i juli, augusti & september kl 16.00 (på engelska). För mer info, kontakta Cecilia Törnqvist, Stockholms stadsmuseum: Tel: 076-12 31 534
Mail: cecilia.tornqvist@stockholm.se