12 maj 2011

SKAP Hyllar årets stipendiater på stor jubileumsfest

I år fyller SKAP (Svenska Kompositörer Av Populärmusik) – Sveriges intresseförening för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och arrangörer – 85 år. På måndag firas jubileet med en stor fest i Blå Hallen i Stockholms Stadshus.

På årets vårfest kommer som vanligt en rad stipendiater att hyllas. I år får bl.a Carl-Axel Dominique, Lena Philipsson och Sharon Vaughn ta emot SKAP.s stipendier på 40 000 kronor. Lena Philipsson tilldelas SKAP:s pris till Kai Gullmars minne. Carl-Axel Dominique får sitt stipendium ur Sven Paddocks minnesfond. SKAP:s stipendiefond till Evert Taubes minne tilldelas i år Maria Llerena Maria Llerena, som hyllas för sin mångåriga verksamhet i Evert Taubes anda.
Andra stipendiater är Daniel Adams-Ray, jazzsångerskan Anna Christoffersson, rockbandet Silverbullit, Those Dancing Days och Gustav Ejstes (Dungen).

I år delar SKAP dessutom ut ett specialpris till den internationella organisationen Freemuse, som på ideell basis arbetar för upphovsmäns och musikers yttrandefrihet. Freemuse grundades 1998 på World Conference on Music and Censorship i Köpenhamn. Vid sitt grundande slog organisationen fast att den utbredda censuren av musik bröt mot mänskliga rättigheter och att alltför många musiker och upphovsmän hotas till tystnad – för stunden eller för livet. SKAP vill genom detta specialpris visa att man helhjärtat står bakom arbetet i jakten mot frihet – frihet för världens alla upphovsmän.

Utöver SKAP:s medlemmar är även representanter från musikbranschen, politiken, media och ett antal internationella gäster inbjudna till den stora jubileumsfesten i Blå Hallen. Under kvällen uppträder Gabriella Sjöström, Sahara Hotnights, Bengt Hallberg, Ola Stinnerbom samt Magnus Carlson, Gustav Ejestes & Goran Kajfes.

Claes Olson