28 april 2011

v.17 The Poodles etta

Den här veckan rusar tre nya album från oberoende distributör rätt upp i topp bland SverigeTopplistans fyra bästsäljande album. The Poodles Performocrazy [Frontier / Cosmos-Playground] går rakt in på förstaplats. Eva Eastwood Lyckost [Darrow / Border ] debuterar på andra plats och Brolle Burned By The Fire [Cosmos / Cosmos-Playground] intar fjärdeplats. På sjätteplats debuterar en annan svensk nykomling – som egentligen begick sin solodebut för närmare ett halvt sekel sedan: Svante Thuresson Regionala nyheter Stockholmsdelen [Metronome / Warner Music].

Ytterligare tre nykomlingar tar sig den här veckan in på albumlistans topp 40. Dynazty Knock You Down [Stormvox / Cosmos-Playground] debuterar på plats 27. De klassiska hårdrockarna Uriah Heep Into The Wild [Frontier / Cosmos-Playground] går in på plats 29. Efter en intensiv turnévecka med först två spelningar i Tjeckien och därefter en handfull releasekonserter här på hemmaplan får det svenska indietronica-projektet Baron Bane sin första placering på Sverigetopplistan med LPTO [Stupid Dream Records / Despotz / Cosmos-Playground] som gör entré på plats 32.

Cosmos-Playground är inte bara etta utan har dessutom två av de de tre högsta nykomlingarna på listan samt totalt 13 titlar på topp 60. Den här veckan har distributionsbolaget en listandel på 27 procent, d.v.s. mer än fjärdedel.

Totalt är en tredjedel av titlarna på listan från oberoende distributörer (Cosmos/Playground, Border, Nordisk Film och Naxos), som gemensamt svarar för en listandel på 40 procent.

Veckans totalt sett mest säljande album är dock den trio som ligger överst på samlingslistan. Melodifestivalen 2011 [M&L /Warner Music] är etta för åttonde veckan i rad. Absolute Kidz 30 [EVA / Sony Music] klättrar upp från tredje till andra plats och petar ner Absolute Music 66 [EVA / EMI] ett pinnhål till tredjeplats.

På albumlistan Midprice har Robyn nu två av sina Body Talk-titlar [Konichiwa / EMI] i topp och en tredje Body Talk-titel på fjärde plats. Peter Mattei Great Bariton Arias [Bis / Naxos] toppar även denna vecka albumlistan Klassiskt.

I singellistans topp besitter Jennifer Lopez feat. Pitbull On The Floor [Universal Music] fortfarande tronen. Bruno Mars följer upp sina tidigare hits Grenade [Warner Music] (som den här veckan har legat 21 veckor på listan) och Just The Way You Are (32 veckor på listan) genom att som enda nykomling ta sig in med uppföljaren The Lazy Song [WEA / Warner Music] på plats 54.

Claes Olson

Länk:
www.sverigetopplistan.se