1 april 2011

v.13 Graveyard sensationell listetta före Carola

Det kritikerrosade göteborgsbandet Graveyard går med sitt debutalbum Hisingen Blues [Stranded / Universal Music] den här veckan rakt in på SverigeTopplistans första plats. Av de tolv högst placerade albumen på listan är denna vecka inte mindre än tio stycken nykomlingar. Det totalt sett bästsäljande albumet är dock fortfarande Melodifestivalen 2011 [M&L / Warner Music]. På singellistan regerar Eric Saade Popular [Roxy Recordings / Universal Music] för fjärde veckan i rad.

Sällan, om någonsin, har så många nykomlingar slagits i toppen på albumlistan. Efter ledande Graveyard och tvåan Carola Elvis, Barbara & Jag [X5 Music / Universal Music] följer visserligen de på listan redan stadigt etablerade September med Love CPR [Catchy Tunes / Sony Music] (trea) och The Playtones Rock’n’roll Is King [Lionheart / Universal] (fyra), men därefter följer i tur och ordning nya titlar med Britney Spears, Whitesnake, Within Temptation, Amon Amarth, Greed Day, Movitz! och Erik Hassle. Längre ner gör dessutom Jacob Karlzon 3 entré på plats 41 med The Big Picture [Stunt / Naxos].

På singellistan är det som vanligt betydligt mindre omsättning. Jennifer Lopez feat. Pitbull On The Floor [Universal Music] avancerar visserligen bakom toppande Eric Saade och petar ner Swingfly feat Christoffer Hiding Me And My Drum [EMI] från plats två till tre. Men topp 60-listans enda nykomling är The Black Eyed Peas Just Can’t Get Enough [Interscope / Universal Music] som gör entré på plats 29.

Melodifestivalen 2011 [Lionheart / Warner Music] toppar alltså såväl den totala albumförsäljningen som samlingslistan, som den även denna vecka toppar före Absolute Dance Spring 2011 [EVA / Universal Music]. Nykomlingar på plats tre och fyra är Songs For Japan [Sony Music / Universal Music / Warner Music / EMI] resp. Ljuva nostalgi – The American Songbook [Columbia / Sony Music].

På dvd-listan debuterar Avantasia The Flying Opera – Around The World [Nuclear Blast / Warner Music] direkt på förstaplatsen, före Hans Edler The Remember Concert vol. 2 [Hans Edler Music / Cosmos-Playground] som klättrar upp till en andraplats.

Claes Olson

Länk:
SverigeTopplistan