17 mars 2011

BUTIK Bengans inför årets Record Store Day 16 april

Nästa månad är det för tredje året dags för internationella Record Store Day. På initiativ av såväl skivbutiker som artister och skivbolag arrangeras en heldag med olika former av konserter, signeringar, events och happenings i skivbutiker runt om i världen. MI tar butikstemperaturen i Bengans Skivbutik i Göteborg.

Bengans skivbutiker i Göteborg och Stockholm har genom åren fått besök av svenska artister som till exempel Robyn, Ulf Lundell, Kent, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck och Europe. Dessutom har även besök av utländska artister som David Bowie, Belle & Sebastian och R.E.M. skapat ringlande köer av besökare till butiken.

På de två senaste årens Record Store Days har butiken i Göteborg haft uppträdanden av bl.a Skansros, Samuraj Cities, Tilde, Quarterhorse, Annika Fehling, Lucknow Pact och Serengeti samt dj:s som Mattias Hellberg och medlemmar från Soundtrack Of Our Lives i butiken.

Vilka aktiviteter kommer ni att ha på årets Record Store Day?
– Vi jobbar aktivt med att få en så bra upplevelse som möjligt i butikerna, men kan inte gå ut med något ännu, berättar Morgan Karlsson på Bengans i Göteborg. Det är dock klart att vinylskivan kommer att få ett betydligt större utrymme än någon gång tidigare.

Hur ser det ut i butiken när ni har artistbesök? Påverkar det försäljningen?
– När det handlar om aktiviteter med större artister, och även nykomlingar som ligger helt rätt tiden, så ger de ett väldigt positivt gensvar försäljningsmässigt. I Göteborg har exempelvis artister som Robyn, Håkan Hellström och Bring Me The Horizon det senaste året som skapat köer långt ut på gatan. Det blir bra uppmärksamhet i media och ger extra försäljning.
– Även mindre artister som inte drar fullt lika många fans är viktiga, även om de inte säljer så mycket.

– Oavsett om det är spelning eller signering så är det en levande mötesplats för artist och fans i en skön miljö, konstaterar Morgan Karlsson. Det är roligt med livemusik och för en butik är alla aktiviteter bra. Man ska komma ihåg att för kunden är det alltid en positiv upplevelse med artistbesök.

– För Bengans handlar det utåt sett inte bara om att sälja en fysisk produkt utan om musiklivet i sig – hur man promotar sina artister och så vidare, förtydligar Morgan Karlsson. Om vi jämför med Record Store Day i USA, där Ozzy Osbourne går ut och är officiell ambassadör, så kan man ju tycka att det finns mer att göra i Sverige…

Ett antal artister, band och skivbolag kommer att släppa specialutgåvor på årets Record Store Day. Parlophone/EMI släpper till exempel en 180 grams vinylutgpva av Gorillaz The Fall, som tidigare endast har funnit nedladdningsbar för fanclubs-medlemmarna. (Först fyra dagar senare – 20 april – släpps albumet digitalt och på cd.) Även bl.a nyligen Sverige-aktuella Foo Fighters är aktuella med ett specialproducerat cover-album som släpps just på Record Store Day.

Vad tror ni på Bengans om framtiden för er, med tanke på att allt mer av dagens musikkonsumtion sker via nätet?
– Det är tufft att driva skivbutik idag, men vi ser positivt på framtiden. Vinylskivans fantastiska försäljningsökning det senaste året vittnar om ett intresse för fysiska musikprodukter som är viktigt att lyfta fram. Med våra butiker i Stockholm och Göteborg når vi väldigt många musikintresserade personer varje dag, det gäller för oss att kunna erbjuda dem rätt produkter, och till rätt pris såklart.

– Genom bland annat en lyckad Facebook-satsning och även ett brett kundmailunderlag har vi en bättre och snabbare kontakt med våra kunder idag än tidigare. Det är enklare att skapa och erbjuda spännande kampanjer under korta perioder – och vi får snabbare feedback.

– Sedan tycker vi att vår personal har en gedigen specialkunskap som vi försöker förmedla på bästa sätt genom tips i butik, genom våra musikhörnor på webben och nu även genom spellistor i samarbete med partners. Butikerna fungerar som ett levande filter, när utbudet i tjänster som exempelvis Spotify är i det närmaste ogreppbart för en vanlig musikkonsument. När vi lyfter fram en skiva så finns det en tanke bakom, det är någon bland vår personal som gillar skivan – som vill få fler att upptäcka den. Att på ett eller annat sätt få betalt för den här kunskapen är en utmaning för oss i framtiden.

De närmaste veckorna kommer följande artister på besök till Bengans skivbutiker: Dan Hylander (spelar och signerar i Göteborg 18/3), Graveyard (signerar i Göteborg 22/3 och Stockholm 24/3), Stefan Andersson (spelar, berättar och signerar 26/3), Movits! (spelar och signerar i Stockholm 23/3) och Amon Amarth (skivsignering i Stockholm 25/3).

– Det är ett fint tillfälle för fansen att träffa sin favoritartist och kanske byta ett par ord, säger Peter Sandberg på Bengans. De flesta av artisterna uppträder med några låtar och alla signerar givetvis sin senaste skiva. Vi tycker det är väldigt kul att kunna presentera dessa artister i våra butiker!

– Och som inte detta vore nog kan han avslöja att det till nittionio procent är klart med besök av en utländsk världsgrupp till butiken i Göteborg 31 mars. Det kommer upp på vår hemsida vilken dag som helst!

Claes Olson