17 mars 2011

BIRGIT NILSSON-PRISET Riccardo Muti årets mottagare

Birgit Nilsson-stiftelsen har utsett den italienska dirigenten Riccardo Muti till årets mottagare av Birgit Nilsson-priset – världens största musikpris. Prissumman på en miljon dollar kommer att delas ut av HM Konung Carl XVI Gustaf på Kungliga Operan i Stockholm 13 oktober.

Riccardo Muti är född 1941 och debuterade vid den stora festivalen i Salzburg 1971. Åren 1986-2005 var han chef för anrika La Scala i Milano. Idag är han ledare för Chicago Symphony Orchestra och dirigerar även på operan i Rom. Förra sommaren besökte han Sverige och dirigerade Brahms Requiem under Östersjöfestivalen i Berwaldhallen.

Juryn för Birgit Nilsson-priset består av följande fem ledamöter, som alla representerar ett av de fem land där den svenska sopranen sjöng mest under sin karriär: Clemens Hellsberg (ordförande för Wienerfilharmonikerna, Österrike), Eva Wagner-Pasquier (chef för Wagner-festivalen i Bayreuth, Tyskland), Rupert Christiansen (musikjournalist på Daily Telegraph, Storbritannien), Speight Jenkins (teaterchef för Seattle Opera, USA) och Bengt Hall (chef för Malmö-operan, f.d. chef för kungliga Operan). Professor Rutbert Reisch är ordförande i Birgit Nilsson-stiftelsens styrelse, men är ej medlem i juryn.

Claes Olson