17 mars 2011

Lykke Lis internationella segertåg fortsätter

Lykke Lis internationella segertåg fortsätter. Hennes andra album Wounded Rhymes [LI Recording / EMI] klättrar just nu högt på flera försäljningslistor runt om i världen. I hela Skandinavien ligger hon topp 20, i både USA och Storbritannien topp 40 och flera länder går hon listentré. Den senaste veckan har hon bl.a spelat in en MTV Unplugged Session i USA samt framträtt med Get Some i TV hos Conan O’Brien och Jimmy Fallon.

Hittills i år har Lykke Li varit på omslaget på sju olika internationella musik- och modemagasin. Hennes Björn Yttling-producerade andra album Wounded Rhymes [LI Recording / EMI] har fått massor av pressrosor runt om i världen.

Några exempel:

"Wounded Rhymes is the moment Lykke Li edged ahead of the pack" (Q Magazine, som ger betyget 4/5)

"Lykke Li is a different kind of Swedish wunderkind: an ingenious oddball" (Rolling Stone, 4/5)

"Seductive second helping of sorrowful Swede" (Uncut, 4/5)

"The dual objectives — weep for me, fear me — collide throughout, creating a dicey, but gripping album" (Spin Magazine, 8/10)

"Sadness Is A Blessing should be immediately included in all future editions of The Shangri Las’ greatest hits" (The Sunday Times, 4/5)

"Thankfully, sadness suits her" (The Guardian, 4/5)

"This is music hewn from the toughest granite. Recommended." (MixMag, 4/5)

"Like Joss Whedon's show, Wounded Rhymes is an album of stark, scintillating contrasts: between fantasy and reality, between the powerful and the vulnerable, between the brash and the quiet, between the rhythmic and the melodic." (Pitchfork, 8.3 / 10 Best New Music)

"Wounded is hungry, dark, dirty…" (Entertainment Weekly, högsta betyg)

"The magnificent campfire ballad, I know places, and the confessional Unrequited Love are perhaps the finest songs she has written" (Clash Magazine, 8/10)

Under sitt besök i USA gjorde Lykke Li och hennes band en kritikerrosad spelning på ett efter bara 48 timmar helt utsålt El Rey i Los Angeles. Dessutom spelade man och signerade skivor på Amoeba Records i Hollywood. Inte mindre än 900 personer trängdes inne i butiken och utanför stod ytterligare 400 personer som inte kom in.

Måndag 4 april inleder Lykke Li en på flera ställen redan utsåld Europa- och USA-turné i Hamburg. 2 maj ger Lykke Li en konsert på Cirkus i Stockholm – en konsert som i likhet med liksom hennes övriga Skandinavien-spelningar i Oslo och Köpenhamn även den är utsåld.

Claes Olson

Länkar:
Lykke Li hos Conan O'Brien

Lykke Li hos Jimmy Fallon