10 mars 2011

v 10 Melodifestivalen väller in

Den gångna veckan vällde Melodifestivalen in på Sverigetopplistan och snodde åt sig tätplatser på singel- och samlingslistan. Starkast start på albumlistan gör däremot Lykke Li.

Att Melodifestivalen närmar sig sitt svenska avslut märks redan på albumlistan. Sanna Nielsen kliver in på plats 3 med I’m In Love [Lionheart/Universal] och Melody Club startar som nummer 22 med Human Harbour [Versity/Warner Music].

Men på albumlistan är det ännu inte Melodifestivalen som regerar. I topp finns September för tredje veckan och veckans bästa nykomling är Lykke Li med hyllade Wounded Rhymes [LL/EMI Music]. Längre ner är även övriga starka nykomlingar helt utanför Christer Björkmans härad. Avril Lavigne (10), Lucinda Williams (15), Dropkick Murphys (18) och Nationalteatern (20) utgör övriga nyheter på topp 20.

Dominansen från de 32 deltagande låtarna i Melodifestivalen är desto mer markant på singellistan. Eric Saade går rakt in som nummer 1 med Popular [Roxy/Universal Music] tätt före Danny Sudeco vars In The Club [Artisthuset/Sony Music] klättrat från 29 till 2.

Den bästsäljande ickefinalisten är Loreen som ligger som 9 med My Heart Is Refusing Me [Warner/Warner Music]. Därefter följer ett antal finalister på ett pärlband: Swingfly featuring Christoffer Hiding [10), Sara Varga (11), Nicke Borg (13, upp från 48), The Moniker (15), Linda Bengtzing (17).

RedOne-producerade Love Generation finns på plats 32, Linda Pritchard som nummer 31, Christian Waltz som nummer 51, Pernilla Andersson på plats 57 och Jenny Silver som nummer 59.

Svagast av finalisterna går Sanna Nielsen (42), men där ligger alltså albumet mycket bra till. De finalister som ännu inte syns på singellistan är Brolle respektive The Playtones.

På samlingslistan regerar festivalen. Samlingen Melodifestivalen 2011 [M&L/Warner Music] står på plats 1 för åtta av tio sålda samlingar denna vecka – det gör den till en av de mest överlägsna ettorna i modern tid på någon av listorna. Som nummer 6 ligger Melodifestivalen 10 år på turné 2002-2011 [M&L/Warner Music].

Mellan dessa finns Absolute Modern Rock Anthems [Eva Records/Universal Music] som ett litet tecken på att allt ändå inte är Melodifestivalen.

Lars Nylin