10 mars 2011

/FÖRLAG Stupid Dream Records i samarbete med Despotz

Despotz Records har tecknat samarbetsavtal med det stockholmsbaserade skivbolaget Stupid Dream Records. Avtalet omfattar distribution och promotion av Stupid Dream Records kommande utgivningar samt ett förlagsavtal med Despotz Music Publishing. Just nu är bolaget aktuellt med bl.a Baron Bane, Boarding Surface, Ida Long och Views.

– Det är optimistiskt värre på Despotz just nu, berättar Ronnie Schmidt på Despotz. Den senaste tiden har vi gått in i ett flertal samarbeten som vi verkligen tror på och kikar man på det allra viktigaste, det vill säga musiken, så kommer vi ut med en hel del under våren.

– Ett av de samarbeten som vi precis har påbörjat är det med Stupid Dream Records, där vi inledningsvis kommer att göra gemensam sak kring Baron Bane och Boarding Surface. En samarbetsform som vi verkligen ser fram emot.

Genom Despotz Records får nu Stupid Dream Records tillgång till distributionskanaler i bl.a Skandinavien (Cosmos-Playground), Tyskland, Österrike, Schweiz, Holland, Belgien, Luxemburg och Italien. Dessutom har man inom ramarna för samarbetet redan tecknat licensavtal för Baron Bane i Japan samt fått såväl radio- som butiksrotation för Baron Banes singel My Slow World i både Storbritannien, Danmark, Schweiz och USA. Singeln är dessutom licenserad till en samling i Grekland.

Tidigare har Stupid Dream huvudsakligen haft fokus på elektronisk musik, både pop och experimentell, och drivit elektroklubb i Uppsala. I backkatalogen finns flera album, EP och singlar med Baron Bane (inklusive remixar signerade bl.a Tony Senghore, Sophie Rimheden och Style Of Eye). Sophie Rimheden finns även med på bolagets samling Elektronisk kompilation, liksom med de första utgivningarna med The Deer Tracks och Name The Pets Hanna Brandéns första band Cotton Crew.

I och med det nya samarbetsavtalet med Despotz utökar och breddar Stupid Dream Records nu verksamheten. På vårens utgivningsschema står utöver Baron Bane och Ida Long bl.a postpunk-influerade Boarding Surface från Gävle och det från Söderhamn till Stockholm nyligen inflyttade unga rockbandet Views (med influenser från bl.a Kings of Leon och The Rolling Stones Exile On Main Street).

För närvarande roterar Baron Banes My Slow World, från kommande albumet LPTO, på bl.a THS Radio (f.d. Studentradion) i Stockholm och K103 Göteborgs studentradio. I Elle listas singeln tillsammans med Salem Al Fakir & Josephine Bornebusch I’m So Happy och Lykke Li Wounded Rhymes som Topp 3. ”Ny snackis – måste höras”, kommenterar Elles Emma Aspelin.

Förra året var Baron Bane finalister i tävlingen Metro On Stage. Under sommaren kunde bandets musik höras i ett Top Model-liknande tv-program i Taiwan samt i tv-reklamen för modesajten Modezine.com. I höstas gjorde bandet succé i Prag, där singeln Orchids mottagits väl av både publik och radio – något som föranlett bandet att lägga sitt releaseparty för det nya albumet till klubben Lucerna Music Bar i den tjeckiska huvudstaden. Vårens kommande turné omfattar förutom Prag även spelningar i såväl Stockholm som Paris, Berlin, Köpenhamn och Leipzig.

Baron Banes kommande album LPTO släpps 20 april. Samma dag släpps även Boarding Surfaces debut-EP You And Me [Stupid Dream Records / Despotz / Cosmos-Playground] och Views digitala singel Recognition (i särskilt samarbete med X5 Music). I höst albumdebuterar Ida Long (som bl.a uppmärksammats för sången i Kanal 9:s aktuella Mad Men-trailer Mad World) med en kombinerad musik- och videoproduktion.

Despotz Records är den närmaste tiden även aktuella med bl.a ett nytt album med Kaka.
– Twiggy Frostbite överger alla klassiska format och har friheten att släppa material precis när de vill och hur de vill, berättar Ronnie Schmidt. Dessutom har vi turen att få presentera inte mindre än fyra taggade debutanter där vi verkligen kastar oss mellan olika genres: The Unguided, Rock N Roll Allstars, Suck Shaft och LCTRISC.
Suck Shaft (som kan höras och ses under vinjetten KLIPPET på MI:s sajt/reds.anm) har tidigare bl.a remixat Baron Banes singlar Love.Cure.All och nu aktuella My Slow World.

Lars Nylin