8 mars 2011

Skivbolag delar scen på Umeå Open

I år arrangeras inomhusfestivalen Umeå Open för fjortonde året. 28 mars-3 april presenterar Umeå Kulturförening Humlan ett program med bl.a Håkan Hellström, Säkert!, Daniel Adams-Ray och Miss Li. Dessutom samarbetar festivalen med de två norrländska skivbolagen A West Side Fabrication och Nomethod Records som får en egen scen.

På sin hemsida skriver arrangörerna: "Det finns många fina saker i världen. Västerbottensost, senap, kaffe, oberoende skivbolag och Vasaloppet är några exempel. Ytterligare lite bättre är i våra ögon oberoende skivbolag från Norrland. Därför har vi bjudit in två av de mest framstående skivbolagen från vår landsände, A West Side Fabrication och Nomethod Records, och bett dem fylla scenen i Studion med det bästa de har att erbjuda. Resultatet kan inte beskrivas som något annat än fantastiskt.”

A West Side Fabrication presenterar Amber Oak (aktuella med debutalbumet Illt), Bedroom Eyes (alias Jonas Jonsson) och Popterror (enligt musiktidningen Gaffa 2010 års bästa okända band).

Nomethod Records presenterar trion Caotico, Robert Svensson (som på sitt debutalbum Young Punks are on the Never-Never samarbetade med bl.a Markus Krunegård) och Simian Ghost (Sebastian Arnström från Aerial Bar).

Liknande festivalsamarbete med skivbolag har tidigare bl.a gjorts på Peace & Love i Borlänge, där National 2009 hade en egen scen med bl.a The Baboon Show med Stefan Sundström och Fjodor (Ebba Grön) samt Little Marbles samma dag.

28-31 mars och 3 april genomförs festivalens veckoprogram runt om i Umeå. 1-2 april är Umeå Folkets Hus den stora festivalscenen. Förutom ovannämnda artister och band medverkar även bl.a Bob Hund, Adam Tensta, Those Dancing Days, Doktor Kosmos, Me And My Army, Plura & Carla, Syket och Anna von Hausswolf.

Claes Olson