3 februari 2011

Till minne av Gösta Rundqvist

I januari förra året avled pianisten Gösta Rundqvist efter flera års kamp med cancer. Till hans minne ges nu en stor box med 12 cd ut av hans fru Sarah Lindloff, producent och medkompositör. Boxen spelades in i pianistens hem bara en kort tid före dennes bortgång.

Gösta Rundqvist Ett Liv – En Ton [Trilobit / distr: sarah.lindloff@gmail.com]
Med Gösta Rundqvist försvann en av landets mest personliga musiker med en fot i flera av jazzens ängder. Utmärkande för Gösta var att han alltid strävade efter att spela toner som han kände för.

Under sina sista levnadsmånader – närmare bestämt till november 2009 – samlade han till sig musikervänner som han kände för och trivdes att spela med i sitt hem utanför Uppsala. Han ville spela in musik som han tyckte hade varit ospelad. I husets musikrum monterades en inspelningsutrustning som registrerade det Gösta ville föreviga. Att det blev just tolv skivor var förutbestämt. Slutresultatet har nu mynnat ut i en stor box producerad av hans fru Sarah Lindloff, som även varit med i komponerandet.

Här får man möta Gösta i hans slutskede, tillsammans med musiker som trumpetarna Jan Allan och Bosse Broberg, rörblåsarna Roland Keijser, Lennart Åberg och Krister Andersson. Sångerskan Rosie Staf hörs i John Surmans Kathy och i Sweet And Lovely är Roland Keijser på avspänt lekhumör. Sångerskan Maria Winther är också med på en duoavdelning.

Trombonisten Kristian Persson har också en plats och Sarah Lindloffs varma flöjt finns naturligtvis med. I de välanpassade komp som valts ut finns basisterna Hasse Andersson, Niklas Fernqvist, Patrik Boman och Niklas Wennström. Trumspelet delas mellan Jon Fält, Johan Käck, Fredrik Rundqvist och Raymond Strid.

Gösta Rundqvists mångsidighet avspeglas tydligt, till exempel hans närhet till den amerikanska sångboken. Där plockar han fram geniala melodier som I Loves You Porgy, Everything I Love, So In Love, I Fall In Love Too Easily, My Ideal, Summertime och Body And Soul. Duke Ellingtons alter ego Billy Strayhorn har fått skjuta till Chelsea Bridge, Lush Life och A Flower Is A Lovesome Thing. Ett av boxens intressantaste inslag är Mario Lanzas örhänge Be My Love med Lennart Åberg och Gösta på tu man hand. Det valet är kanske inte så överraskande eftersom även Keith Jarrett (tillsammans med Bill Evans en av Gösta pianofavoriter) har spelat in melodin.

Thelonius Monks Ugly Beauty måste nämnas. Dessutom tar sig Gösta Rundqvist även an musik från Carla Bley och Steve Swallow. Folkloristiska melodier finns också med liksom fria improviserade stycken och – naturligtvis – egna melodier signerade pianisten själv. Både Gösta Rundqvists spirituella och djupsinniga sidor speglas.

På den sista skivan i samlingen (döpt efter egna kompositionen Prayer Of Faith) tecknas ett romantiskt möte mellan hustrun Saras flöjt och Göstas rena avskalade toner. Det fortsätter i dryga tjugo melodier med varierande spellängder i deras gemensamma improvisationssvit.

Gösta är ensam musiker i I’ve Never Been In Love Before där hans fantasi får fritt utlopp. Samma med de avslutande improvisationerna, där sonen Fredrik visar ett livfullt spel passande Göstas utvikningar.

Det är ett gigantiskt självporträtt som nu ställs ut till beskådande.

Göran Olson