3 februari 2011

REGERINGENS MUSIKEXPORTPRIS Robyn och Radiokören årets pristagare

Idag tilldelades Robyn Regeringens Musikexportpris. Radiokören tilldelades ett Hederspris för utomordentliga insatser för främjande och spridning av svensk musik i utlandet. Prset överlämnades av handelsminister Ewa Björling vid ett arrangemang på UD.

Regeringens Musikexportpris instiftades av dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky 2007. Intresset för priset har vuxit för varje år och vid dagens prisutdelning var det rekordmånga representanter för media, musikbransch och regeringskansliet på plats i den fullsatta lokalen.

Efter ett inledningsanförande av Svenska Institutets generalsekreterare Annika Rambe höll Daniel Johansson (redaktör för Digitalnytt / Musikindustrin) ett kort anförande om data och sociala medier.

Berwaldhallens chef Mikael Tydén tog emot Radiokörens pris av handelsministern. Däremot kunde tyvärr inte Robyn personligen närvara, utan hennes pris togs emot av Lina Thomsgård. För närvarande befinner sig Robyn på USA-turné, så hennes tacktal visades istället på en bildskärm.

Redan med sina första utlandsframgångar i mitten av 90-talet var Robyn nominerad till musikexportpriset, men först nu finns hon alltdå med på den prestigefyllda lista över pristagare som sedan tidigare rymmer The Cardigans, Max Martin, Cheiron, Ann-Sofie von Otter, The Hives, Roxette, Benny Andersson och Björn Ulvaeus, Esbjörn Svensson Trio, José Gonzáles, In Flames, Mando Diao och Bloodshy & Avant.

Med istt avslutande sångframträdande stämde Radiokören in i hyllningskören för Robyn. Därefter gjorde duon First Aid Kit ett mycket fint framträdande, som dock tyvärr kolliderade med det påbörjade minglet i lokalen.

Med musikexportpriset uppmärksammar regeringen årligen insatser inom musikbranschen som utmärkt sig genom sitt bidrag till svenska exportframgångar och sin del i att sprida en positiv bild av Sverige.

Enligt prisets statuter är det av vikt att pristagaren ses som en god representant för Sverige. Pristagaren ska ha hjälpt till att sätta Sverige på kartan. Avgörande ska vara bidraget till svenska exportframgångar. Det pristagaren åstadkommit ska i viss mån ställas i relation till den bransch eller sektor inom vilken denne verkar. Även stora insatser inom små sektorer ska kunna uppmärksammas. Det ska huvudsakligen vara det gångna årets verksamhet som belönas. Juryn ska ha ett globalt perspektiv där marknadernas storlek är av betydelse. Framgångar på flera stora utlandsmarknader är extra meriterande liksom ett påvisat kreativt entreprenörskap som främjat både den svenska musikexporten och Sverigebilden. Arbetsprestation och artistiska ambitioner ska även tas i beaktande. Priset kan ges till flera personer som gemensamt uppfyller statuten, exempelvis en grupp.

Jurymedlemmar: Annika Rembe, Svenska Institutet (ordförande), Fredrik Wetterqvist, UD (sekreterare), Anders Hjelmtorp (vd, Export Musik Sweden), Anna-Karin Larsson (områdeschef, SR Musik), Birgitta Svendén (vd//teaterchef, Kungliga Operan), Claes Olson (redaktör, Musikindustrin), Daniel Johansson (industridoktorand och forskare vid KTH), Maria Molin Ljunggren (ordförande IFPI/vd Lionheart International), Nutta Hultman (kanslichef, SMFF) och Per Sinding-Larsen (musikjournalist, Sveriges Television), Pia Kalischer (musik- och evenemangsansvarig, Sveriges Radio) och Stina Westerberg (vd, Svensk Musik).

Lars Nylin