24 januari 2011

Warner Music till salu?

Enligt uppgifter till tidningen New York Times har Warner Music anlitat en investmentbank för att leta köpare till bolagets olika verksamheter. Under tiden, säger samma källor, fortsätter Warner att undersöka möjligheterna att köpa EMI.

Beslutet att anlita investmentbanken Goldman Sachs för att sondera marknadsintresset för Warner Music ska ha kommit efter att flera riskkapitalbolag, inklusive Kohlberg Kravis Roberts, kontaktat Warners ägare om de sistnämndas intresse för försäljning.

New York Times spekulerar att Warner Music i det läget valt att själva gå på offensiven. Tidningen pekar också på möjligheten att Warner endast säljer musikförlaget Warner/Chappell. Under tiden uppges Warner vara fortsatt intresserade i att köpa EMI, vars ägare Terra Firma har pågående problem att klara sina lån från banken Citigroup.

I den engelska branschtidningen Music Week pekar man på att försäljningar av delar av Warner också kan vara ett sätt att komma runt de konkurrenslagar som i början av 00-talet försenade samgåendet mellan Sony Music och BMG.

Warner Musics huvudägare Edgar Bronfman Jr är dubbelt aktuell i dagarna. Förra veckan föll domen i en fransk insiderdom från tiden när Bronfman basade för mediekoncernen Vivendi. Bronfman fick bl a böter på fem miljoner euro, en dom som av experter ändå anser förhållandevis mild då åklagaren yrkade på fängelsestraff.

Lars Nylin

New York Times artikel:

http://dealbook.nytimes.com/2011/01/20/warner-music-puts-itself-on-the-block/