19 januari 2011

Sanji Tandan bas för Twenty First Artists nya nordiskt kontor

Branschbekantingen Sanji Tandan blir ansvarig när managementbolaget Twenty First Artists startar nordiskt kontor. Tandan var på 1990-talet vd för Warner Music men har även suttit i ledningen för bl.a MNW, musikförlaget Scandinavian Songs och bokförlaget Telegram.

Sanji Tandan kommer att rapportera till Twenty First Artists CEO Colin Lester och får på Twenty First Artists Nordic titeln Senior Vice President. Tandan kommer där att ansvara för bolagets aktiviteter i Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge.

Sanji Tandan har tillbringat huvuddelen av sitt arbetsliv i musikindustrin, primärt hos svenska skivbolag och förlag. Han blev vd för Warner Musics svenska kontor 1988 och var på 90-talet med om att göra bolaget till ledande på den svenska marknaden – inklusive ett antal exportsuccéer med artister som Titiyo, Andreas Johnsson, Inner Circle och The Soundtrack of Our Lives.

Tandan lämnade Warner Music år 2002 och tog därefter över det ledande oberoende skivbolaget MNW. I engelsk branschpress fick man det på onsdagen till att Tandan skulle ha grundat MNW. Om det säger han till MI: "Ingen som har koll på min bakgrund vet att jag skulle ha kunnat göra det, dessutom var jag 12 år när MNW startades…".

Tandan har efter MNW och sitt eget bolag S56 främst arbetat med bokutgivning. Han är i dag delägare i uppstickaren Telegram Bokförlag, men också i musikförlaget Scandinavian Songs.

Colin Lester säger:
– Den nordiska marknaden är allt viktigare för de artister vi representerar och det var centralt att hitta den rätta personen att ta hand om våra aktiviteter där. Jag har känt Sanji i många år och det är nog ingen överdrift att kalla honom en legend i den svenska musikindustrin. Att få med en så bevisat erfaren och talangfull kraft i vår organisation säger en del om vad vi bygger med Twenty First Artists. Jag är övertygad om att han kommer att ta våra artister till nästa nivå.

– Colin Lester är en av de bästa managers jag har haft nöjet att arbeta med, kommenterar Tandan. När han frågade mig om att bli en medlem i Twenty First Artists-familjen kände jag att hans vision är exakt vad musikbranschen behöver i det här läget. Det viktigaste är att jag fortfarande har passionen att kontraktera och arbeta med artister, nya som etablerade. Såväl artister som industrin har en mängd utmaningar framför sig i det nya industrilandskapet och jag är mycket ivrig över att få vara med i den processen.
– Vi ska jobba med snabba beslutsgångar och helhetsansvar i varje land, det finns också spännande planer på etablering i New York och Los Angeles inom kort.

Twenty First Artists grundades år 2000 och har representerat artister som Elton John, Jamiroquai, James Blunt, Lily Allen och många andra. Bolaget såldes till Sanctuary Music år 2005 och köptes 2007 av Universal Music Group. 2010 blev Colin Lester CEO på bolaget. Managementveteranen Lester har bland andra arbetat med artister som Travis, Craig David, The Arctic Monkeys och The Brand New Heavies.

Twenty First Artists Nordic finns i lokaler i anslutning till Universal Music men Tandan understryker att han kommer att man kommer att arbeta med artister från samtliga bolag.

Lars Nylin

Länk:
http://www.twentyfirstartists.com/