11 januari 2011

MELODIFESTIVALEN Nya juryregler och ny sajt

Arrangörerna av Melodifestivalen 2011 presenterar nya regler för juryarbetet. Vid årets final blir det bl.a. endast utländska jurygrupper. I veckan öppnas också en ny SVT-sajt för evenemanget som kommer att dominera musikindustrin de närmaste månaderna.

I finalen av Melodifestivalen 2011 tillämpas en ny modell för hur tittarnas röster ska fördelas. Dessutom kommer jurygrupperna, som förra året bestod av fem svenska och sex utländska, i år att bestå av elva utländska jurygrupper.

– Vår nya modell är superenkel – ett bidrag som får tio procent av tittarnas telefonröster får tio procent av deras poängsumma, säger Thomas Hall, projektledare och tävlingsansvarig i ett pressmeddelande.

Tittarna delar fortfarande ut 473 poäng, det vill säga samma summa som juryn. Tidigare var det endast sju av tio bidrag som fick poäng. Med den nya modellen kan alla bidrag få poäng.

– För att ge tittarna en fingervisning om hur de svenska bidragen kommer att klara sig i Eurovision Song Contest väljer vi i år att använda oss av elva utländska jurygrupper i finalen. Liksom tidigare är det tittarnas röster som avgör om två bidrag skulle få samma slutpoäng, säger Christer Björkman, tävlingsproducent.

Till TT Spektra säger Björkman:

— Vi har märkt genom åren att man bygger mycket känslor för låtarna och artisterna under den sex veckor långa turnén, och det blir ett problem. Man är påverkad av så många andra faktorer än bara själva låten, men i Eurovision handlar det ju bara om där och då. Vi vill få tillbaka den blicken i finalen – hur ser man på låten när man hör den för första gången?

I DN följer han upp aspekten om utländska tyckare därmed kan stjälpa en mycket "svensk" låt:

– Fast om tittarna går man ur huse och röstar enat så spelar det ingen roll vad de utländska juryerna tycker eftersom vi har tagit bort poängtaket. Tycker folket väldigt mycket om en låt så kommer den att få massor av poäng.

De utländska jurygrupperna kommer att ge poäng enligt samma poängskala som tidigare. Varje jurygrupp lämnar sina röster i följande ordning: 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng. Totalt delar jurygrupperna ut 11 x 43 poäng = 473.

Medan jurygrupperna redovisar sina röster fortsätter telefon- och sms-röstningen. Den avslutas först cirka fem minuter senare – allt för att publiken ska få möjlighet att ”reagera” på resultatet från juryomröstningen.

I måndags (10/1) öppnades även en ny sajt för Melodifestivalen som utöver information om tävlingen bl.a. presenterar en ny blogg från sajtens ”programledare” Elsa Billgren.

Nyheterna komer samtidigt som det står klart att Melodifestivalen ehlt dominerade tv-tittandet 2010. Årets mest sedda program blev, liksom ifjol, finalen som sändes på SVT1 den 13 mars. Programmet lockade 3,8 miljoner tittare.

Schlagerfestivalens andra deltävlingar drog även de en stor publik. Totalt hamnade tävlingen på sex placeringar på topp 20.

På andra plats hamnade Kalle Anka och hans vänner önskar God jul, som drog 3,3 miljoner tittare.

Lars Nylin

Länk till ”mellowebben”:

http://svt.se/2.120908/melodifestivalen_2011