30 november 2010

LIVE Norrländska arrangörer bildar nätverk

I en tid då allt färre turnéer väljer att åka norr om Uppsala, eller där utbudet i stor utsträckning består av de allra bredaste kommersiella artisterna, så har ett Nätverk av norrländska arrangörer skapats på initiativ av kulturföreningen Humlan i Umeå. Nätverket består av arrangörer från Sundsvall i söder till Luleå i norr med ett givet mål; att fylla Norrland med intressanta turnéer.

I ett pressmeddelande skriver nätverkets initiativtagare:

”En sak är säker, vi Norrlänningar är inte bortskämda med livespelningar och särskilt inte med band från södra Sverige, än mindre utländska band. Då flertalet bokningsbolag upplever Norrland som en extremt liten marknad, väljer de istället bort oss. Självklart ligger en liten del av ansvaret hos bokningsbolagen och bristen på intresse för Norrlandspubliken. Men det stora ansvaret ligger hos arrangörerna att kämpa för en bättre livescen. Därför går nu Norrlands arrangörer ihop och bildar nätverket: Norrlands Arrangörer.”

– Tanken på ett nätverk städerna emellan är inget nytt påfund, utan har varit på tapeten ett bra tag och har gjorts vid ett fåtal tillfällen i betydligt mindre skala, säger David Forsman, Humlan.

– Vi börjar med en träff den 2/12 i Umeå då vi känner lite på varandra och lägger upp hur arbetet ska ta form. Sen skrider vi till verket.

Gästerna vid den första träffen är klubb- och konsertarrangörer från Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå.

Lars Nylin