18 november 2010

Musik på DVD

Musikindustrins redaktör Claes Olson njuter först en Joni Mitchell-hyllning och går sedan ner på knä framför tv:n när Julian Temples mästerverk Oil City Confidential om det engelska bandet Dr. Feelgood ligger i dvd-spelaren. Se filmen på hög volym! uppmanar han.

Oil City Confidential [Cadiz Music / Sound Pollution]
Den engelske regissören Julian Temple har tidigare skapat klassiska rockumentärer om bland annat Sex Pistols (mästerliga The Filth & The Fury) och Joe Strummer (The Future Is Unwritten). Med filmen Oil City Confidential om de engelska pubrockhjältarna Dr. Feelgood avslutar han sin trilogi om den brittiska sjuttiotalsrocken.

Filmen har hyllats enhälligt i engelsk media och lever med sin mix socialskildring, politik och högljudd musik tveklöst upp till alla lovord. ”I don’t think Julian Temple has ever made a film as good, and as purely insightful as this”, skrev t.ex The Guardians recensent. ”Reservoir Dogs in Essex”, summerade magasinet Uncut.

Med sin rockande kvintett kan Wilko Johnson och Lee Brillieaux kunna sägas ha utgjort förtruppen till den kommande punkrevolten – trots att deras prefix stavades pub, inte punk.
You don’t have to be a musician to play rock’n’roll. You’ve just got to love it and want to play it, säger Lee Brillieaux i filmen.
I en tid präglad av Emerson Lake & Palmer, Yes, Rock Wakeman och Gentle Giant var Brilleaux uttalande en svordom I kyrkan.

Temple har ett vasst öga och en grym förmåga att med rätt bilder, rätt ljus, rätt ljud och rätt kronologi levandegöra miljöer, människor och händelser. Oil City Confidential är hans kanske allra största mästerverk hittills. Se filmen på hög volym! CO

Stars Salute Joni Mitchell [Immortal / Kommunikation / BAM]
Den amerikanska sångerskan och låtskrivaren Joni Mitchells betydelse som inspirationskälla för både samtida och senare generationer kan nog inte överskattas. I mitten av nittiotalet blev hon den första kvinnliga mottagaren av Polar Music Prize och hon hyllas ständigt av nya artister, för vilka hon på ett eller annat sätt har stakat ut vägen.

Sedan några år tillbaka är hon inte längre aktiv på musikens område på samma sätt som förr – idag föredrar hon penseln framför gitarren – men här i Sverige är till exempel just nu Irma Keller Schultz aktuell på både skiva och scen med nya tolkningar av Joni Mitchell.

Konsertfilmen Stars Salute Joni Mitchell är inspelad på Hammerstein Ballromm i New york 6 april 2000. På scenen medverkar bl.a Diana Krall, Elton John, Cassadra Wilson, Bryan Adams, Richard Thompson, k.d. Lang, James Taylor och Cyndi Lauper (som gör en skön ”fado-reggae” av vackra Carey).

Trots flera fina tolkningar är dock den verkliga höjdpunkten när Joni Mitchell själv framför en ny version av Both Sides Now. Den avslutande jättekören i The Circle Game – där alla medverkande återvänder in på scenen igen – blir ceremonins verkliga kröning av drottningen. CO