18 november 2010

IN MEMORIAM Jenny Bohman

I helgen förlorade sångerskan Jenny Bohman till slut sin långa, hårda kamp mot cancern. Håkan Olsson på Rootsy.nu (som gav ut hennes två sista album Coming Home och Live At Mosebacke) och Michael Blair (som medverkade på båda inspelningarna) minns henne.

– Jag kände inte Jenny förrän hon kontaktade mig i samband med inspelningen av debutplattan Coming Home, berättar Håkan Olsson. Jag kan inte heller säga att vi hann lära känna varandra särskilt väl under det dryga år vi samarbetade. Men två fantastiska album hann vi med att ge ut i alla fall. Två skivor jag är omåttligt stolt över att varit inblandad i.

– Jenny var märkt av sjukdomen redan innan Coming Home gavs ut, men i den späda kroppen måste ha funnits rent övermänsklig styrka. Hon jobbade vidare, sjöng och spelade bättre än någonsin. Releasekonserten i oktober 2009 på Mosebacke var en stark, snudd på magisk, upplevelse. Jenny visste att hennes tid var begränsad och det stärkte hennes vilja att göra avtryck. Och avtryck gjorde hon sannerligen.

– Vi visste alla att Jennys tid var begränsad, konstaterar Håkan Olsson. Beskedet om hennes bortgång kom inte som en chock men som en påminnelse om att livet ibland är både grymt och orättvist.

– I had the pleasure of being in her band for the recording sessions that became her album Coming Home, berättar Michael Blair. Lovely, heartfelt songs…
– The late Thomas Almqvist guided us all through the process with steady hands and insightful ears. Tracking at Atlantis Studio with Janne Hansson. Live shows all over Sweden. That clear, emotional voice.
– Jenny had a big heart and a deep pool of knowledge about music. Thank you, dear.

Den 24 september skrev Jenny Bohman sin sista egna blogg på MySpace:

Hospice again, but fit for fight, plans for October
After a great summer at my summer hous with my son, I got back to town, getting a bad result at last x-ray. I then decided to try an alternative treatment in Denmark for 3 weeks. But then again an infection made me go home the last week.
But I felt a lot better after the treatment than before, but when I finally recovered from that infection I got a new one. So now we will make some corrections in my stomach and then I hope the problems are over for a while. The fight is just to prolong my life as much as possible. I eat the most healthy food and supplements, and I believe with that chanting and personal energy I will succeed.
I will continue the thermotherapie a while when I’m better.
14th of October i will have a release party for my live album from the concert last year. The 19th i will play Edith Piaf at a theater nearby and Oct 30 I will play a concert in Södertälje. After that its recovery time again.

Claes Olson