18 november 2010

4 SNABBA Shawn Sahm, son till postumt skivaktuelle Doug Sahm

Dag Häggqvist och Lars-Olof ”Helan” Helén ligger bakom det nya skivbolaget San Antonio Records som i höst presenterar två nya samlingsalbum med Sir Douglas Quintet och Doug Sahm, som tillsammans med Augie Meyers var en av hörnstenarna i det förstnämnda bandet. När Häggqvist och ”Helan” arbetade tillsammans på Sonet en gång i tiden så ringde en kväll journalisten Mats Olsson och undrade ifall de ville träffa en amerikansk kompis till honom och äta julbord på Djurgårdsbrunn. Kompisen var Doug Sahm och den kvällen blev inledningen till en livslång relation mellan honom och Sverige. Doug Sahm gick tyvärr bort 18 november 1999 (exakt på dagen för elva år sedan), men istället svarar här sonen Shawn på MI:s 4 SNABBA om den aktuella samlingen Doug Sahm The San Antonio Hipster – sammanställd av den i fjol bortgångne musikälskaren Lennart Persson och med omslagstext av ovannämnde Mats Olsson.

Vad tycker du om den nu aktuella samlingen The San Antonio Hipster som den här veckan släpps officiellt på San Antonio Records?
– Pappa hade en väldigt speciell relation till Sonet. Dag, Helan och alla de andra på bolaget älskade verkligen hans musik – och det märks!
– Jag är glad att de här inspelningarna hittar fram till en uppskattande publik!

Din far hade ju en väldigt nära relation till Sverige och svenskar som den nyligen bortgångne beundraren Lennart Persson, Mats Olsson, Dag Häggqvist, Lars-Olof ”Helan” Helén och till exempel dansbandet Tonix (som fick en hit med sin svenska version av Doug Sahms Meet Me In Stockholm). Har du själv några speciella Sverige-minnen?
– Min far älskade verkligen Sverige. Mats var en av hans absolut bästa vänner och den vänskapen har gått I arv till mig. Mats och jag är väldigt goda vänner!
– Sedan så fullkomligt älskade ju pappa Dag och Lars (”Helan”/reds.anm). Själv så har jag precis börjat lära känna dom. They are great people!
– Jag har själv många fina minnen från Sverige. Jag turnerade ju med papa I många år och spelade bland annat på Vattenfestivalen. It was a blast!

Berätta lite om din egen musikkarriär! Vilka spelar du med just nu och vilka projekt har du på gång?
– Just nu så är jag, Augie (Meyers), Flaco (Jiminez) och de andra kvarlevande Texas Tornados-medlemmarna aktuella med en ny platta och till Doug Sahm och Freddy Fenders ära turnerar vi från kust till kust. Vår show är en riktig greatest hits-kavalkad och vi har fått ett fantastiskt mottagande överallt!
– Jag har ju själv ägnat mig musiken ända sedan jag var liten och spelat både på egen hand, med min far och hans gamla band.

Din far var ju en oerhört produktiv man. Vad tycker du personligen är de bästa inspelningarna av allt det din far gjorde med Sir Douglas Quintet, Texas Tornados, solo eller tillsammans med andra artister?
– Jag kan hela min fars låtkatalog lika bra som jag känner mig själv! Hans skivor är min bilderbok med alla minnen från när jag var liten och utgör en stor del av mitt eget liv. Jag lärde mig att spela genom att lyssna till alla skivorna, så för mig är det omöjligt att lyfta fram någon särskild inspelning.
– Pappas musik är som en resa! Det finns massor att upptäcka! Do yourself a favour and take a tex mex-trip with Doug Sahm! Du vet aldrig hur det hela slutar, men du kommer aldrig att ångra resan!
– Till sist så skulle jag vilja tacka alla pappas supportrar i Sverige. Han älskade verkligen ert land och folket! När han spelade in sin musik på Sonet så var det verkligen av kärlek och direkt från hjärtat!

Claes Olson