11 november 2010

v.45 Bon Jovi rakt upp i topp

Tidigare i veckan medverkade Bon Jovi på den stora galan MTV European Music Awards och tilldelades MTV:s ikonpris. Nu belönar den svenska publiken Bon Jovi med en förstaplats på albumlistan där samlingen Greatest Hits [Island / Universal] går rakt upp i topp. Singellistans etta är även denna vecka Daniel Adams-Ray Gubben i lådan [Sweden Music / Universal], som dock får se sig besegrad av Bon Jovi på albumlistan där debuten Svart vitt och allt däremellan [Lagom Records / Sweden Music / Universal] som näst högsta nykomling debuterar på andra plats.

Bon Jovi slog igenom stort under andra hälften av 80-talet och toppade listor världen över med megahits som You Give Love A Bad Name, Living On A Prayer och Blaze Of Glory. De sistnämnda singlarna fanns med på albumen New Jersey resp. Blaze Of Glory / Young Guns II, som 1988 resp. 1990 toppade den svenska försäljningslistan. Tillsammans med senare hits, som t.ex Max Martin-samarbetet It’s My Life, finns de förstås med i spåren på den nu aktuella 2CD-samlingen. Bon Jovi Greatest Hits gör även entré som videosamling på dvd-listans femte plats, före en annan nykomling: regissören Julian Temples hyllade film Oil City Confidential [Cadiz / Sound Pollution] om det engelska pubrockbandet Dr Feelgood. Det är dock en annan form av hårdrock i form av The Big Four – Live from Sofia, Bulgaria [Mercury / Universal] med Metallica, Slayer, Megadeath och Anthrax som toppar dvd-listan.

Efter toppande Bon Jovi och Daniel Adams-Ray svarar två andra Universal-distribuerade akter de starkaste entréerna som nykomlingar på albumlistan. The Playtones Rock’n’roll Christmas Party [Lionheart / Universal] debuterar på plats 8 och Sanna Shirley Sonja Vår jul [Lionheart / Universal] på plats 11.

Magnus Carlsson & The Moon Ray Quintet Echoes [Tri-Sound / Cosmos-Playground] gör som veckans femte högst placerade nykomlingar entré på plats 22 och bevisar att jazz naturligtvis fortfarande går att förpacka på ett attraktivt sätt.

Sedan den strömmade musiklyssningen på nätet inkluderades i sammanställningen av SverigeTopplistan för tre veckor sedan har singellistan blivit betydligt mer statisk än tidigare – vilket naturligtvis är en följd av att den skildrar ”verkligheten”. Åtta av de tio högst placerade titlarna på singellistan är denna vecka samma som den föregående och hela förra veckans topp tio finns kvar på de tolv översta placeringarna. Som enda nykomling bland de 53 högst placerade singlarna (!) slår sig dock Idol All Stars in på andra plats med All I Need Is You [Columbia / Sony Music]. Listans enda två andra nykomlingar är Petters tolkning av Stockholm i mitt hjärta [Warner Music] på plats 54 och Daniel Adams-Rays Förlåt att jag aldrig sagt förlåt [Sweden Music / Lagom Records / Universal] på plats 56.

På samlingslistan går Bandit Rock 4 [EVA / Universal] rakt in i topp före Absolute Kidz 29 [EVA / EMI]. Förra veckans etta Absolute Soft Rock Anthems [EVA / Sony Music] backar till en tredjeplats.

Veckans mest framgångsrika musikbolag Universal Music går för övrigt in som etta även på den klassiska albumlistan, där 27 kända klassiska mästerverk [Universal ] kapar år sig en listandel på hela 47,52 procent.

Claes Olson

Länk:
www.sverigetopplistan.se