11 november 2010

MUSIKEXPORT Max Martin tangerar The Beatles-rekord på Billboard-listan

Den här veckan är Max Martin delaktig i inte mindre än fyra titlar på den amerikanska singellistan Billboard Hot 100:s tio översta platser. Med detta tangerar han låtskrivarparet John Lennon och Paul McCartneys 46 år gamla rekord från 1964, då The Beatles med fyra helt egna kompositioner (och en cover) som enda artist eller grupp någonsin intog alla de fem översta platserna på listan.

Ingen artist, grupp eller låtskrivare har någonsin varit i närheten av The Beatles popularitet och dominans på den amerikanska Billboard-listan våren 1964. 1 februari fick bandet sin första amerikanska listetta med Lennon/McCartneys I Want To Hold Your Hand. 21 mars låg tre av låtskrivarparets egna The Beatles-original i topp på plats ett till tre: She Loves You, I Want To Hold Your Hand och Please Please Me. 11 april hade gruppen totalt 14 (!) låtar på topp 100-listan.

Det rekord The Beatles satte i form av fyra egna kompositioner på topp 10 4 april 1964 – med Lennon/McCartneys Can't Buy Me Love som listetta, She Loves You (trea), I Want To Hold Your Hand (fyra) och Please Please Me (femma) – kompletterades visserligen av ytterligare en The Beatles-inspelning på andra plats, men det var en cover på Topnotes och The Isley Brothers Twist And Shout (skriven av Phil Medley och Bert Russell).

Max Martins fantastiska framgångar som medkompositör till de aktuella hitsen med Usher DJ Got Us Fallin in Love, Katy Perry Teenage Dream, Taio Cruz Dynamite och Pink Raise Your Glass kvalificerar honom alltså till samma rekordstatus som Lennon/McCartney – världens mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna.

Max Martins låtar på Billboard Hot 100/topp 10 vecka 45 2010:
6. Usher DJ Got Us Fallin in Love
(Max Martin/Shellback/Savan Kotecha/Armando Perez)
8. Katy Perry Teenage Dream
(Max Martin/Katy Perry/Dr Luke/Benjamin Levin/Bonnie McKee)
9. Taio Cruz DJ Got Us Fallin in Love Dynamite
(Max Martin/Taio Cruz/Dr Luke/Benjamin Levin/Bonnie McKee)
10. Pink Raise Your Glass
(Max Martin/Shellback/Pink)

Noterbart är alltså att en annan svensk, tjugofemårige Johan "Shellback" Schuster, är medkompositör till såväl Raise Your Glass som DJ Got Us Fallin' In Love.

– Det är svårt att greppa hur stort detta egentligen är, kommenterar STIM:s kommunikationschef Susanne Bodin.
– Max Martins låtskrivande har formligen exploderat i USA under de senaste åren. Från att tidigare ha skrivit två USA-ettor 1999 och 2000, har han sedan juli 2008 lyckats nå förstaplatsen ofattbara sex gånger.

Claes Olson

FAKTA:
Max Martins alla listettor på Billboard Hot 100

Britney Spears Baby One More Time (30 januari 1999, totalt 2 veckor)
N’SYNC It's Gonna Be Me (29 juli 2000, 2 veckor)
Katy Perry I Kissed A Girl (5 juli 2008, 7 veckor)
Pink So What (27 september 2008, 1 vecka)
Kelly Clarkson My Life Would Suck Without You (7 februari 2009, 2 veckor)
Britney Spears 3 (24 oktober 2009, 1 vecka)
Katy Perry California Gurls (19 juni 2010, 6 veckor)
Katy Perry Teenage Dream (18 september 2010, 2 veckor)