29 oktober 2010

Försäljning av strömmad musik inkluderas i listan

SverigeTopplistan presenteras denna vecka för första gången även med försäljning av så kallad strömmad musik (streams).

Sedan 1975 har SverigeTopplistan inkluderat försäljning av singlar, album. Senare adderades försäljning från musik-dvd och downloads. Från och med idag inkluderar singellistan även så kallad strömmad musik (streams) – Sverige är därmed först i världen att inkludera musikförsäljning från strömmade musiktjänster i sin lista.

Den digitala musikförsäljningen, inklusive strömmad musik, har ökat dramatiskt i Sverige under det senaste året och står idag för drygt 32 procent av den totala försäljningen.

– Streaming är ett nytt och populärt sätt att konsumera musik på bland svenskarna. I och med att konsumtionen av strömmad musik är så pass stor i Sverige idag är det självklart att den även inkluderas i SverigeTopplistan och speglar musikkonsumtionen på ett korrekt sätt, säger Ludvig Werner, VD för IFPI Svenska Gruppen.

SverigeTopplistan presenteras varje fredag kl 09.00 på www.sverigetopplistan.se.

Lars Nylin