28 oktober 2010

Max Martin tilldelades STIM-gitarren Platina

Max Martin har tilldelats STIM-gitarren Platina. Utmärkelsen överlämnades av STIM:s vd Kenth Muldin vid en ceremoni i STIM-huset i onsdags.

– Max Martin har sannerligen hållit oss sysselsatta, konstaterar Kenth Muldin. Han har varit en av STIM:s mest framgångsrika upphovsmän sedan genombrottet i mitten av 1990-talet och hans karriär som musikskapare kan inte klassas som något annat än unik.

STIM:s motivering: STIM ger STIM-gitarren Platina 2010 till Max Martin för hans mycket stora musikaliska kunnande, kombinerat med unik kreativitet och nyskapande uttryck. Hans exceptionella talang har gjort honom till en efterfrågad låtskrivare och producent i hela världen, och sedan många år tillbaka är han etablerad som en självklar del av den absoluta världseliten inom musikbranschen – och kommer lika självklart att förbli där i många år framöver.

Max Martin anslöt sig till Stim redan som sjuttonåring, 20 april 1988. I början av 1990-talet blev han medlem i teamet runt Denniz Pop i Cheiron-studion.
Sedan 1995 har bl.a följande artister spelat in hans låtar: Backstreet Boys, Robyn, Five, NSYNC, Britney Spears, Céline Dion, Bon Jovi, Kelly Clarkson, Daughtry, Pink, Avril Lavigne, James Blunt, Katy Perry, Leona Lewis, Adam Lambert, Carrie Underwood och Kesha.

Denna vecka har Martin varit med och skrivit tre av de tio högst placerade låtarna på Billboards amerikanska singellista: femteplacerade Usher featuring Pitbulls DJ Got Us Fallin' in Love (Max Martin/Shellback/Savan Kotecha/Armando C. Pérez), sjundeplacerade Katy Perrys Teenage Dream (Max Martin/Katy Perry/Bonnie McKee/Benjamin Levin/Lukasz Gottwald) och åttondeplacerade Taio Cruz Dynamite (Max Martin/Lukasz Gottwald/Benjamin Levin/Bonnie McKee/Taio Cruz).

Tidigare har bl.a Robyn, Per Gessle, Joakim Berg, Lars Winnerbäck och Benny Andersson belönats med STIM-gitarren Platina.

Claes Olson