19 oktober 2010

4 SNABBA Stefan Warnqvist om boken Vägen till sångerna

De flesta av de låtskrivare Stefan Warnqvist har mött har skivdebuterat under de senaste åren men här finns även namn som funnits med ett tag, som Elin Ruth Sigvardsson, Timo Räisänen, Nick Borg i Backyard Babies, Gustav Ejstes i Dungen liksom duon Hästpojken. Vägen till sångerna har givetvis sin största förtjänst som idéverk om låtskrivande, men fungerar även som ett slags minilexikon över den sentida svenska scenen.

Vem är Stefan Warnqvist?

– Jag är en frilansande musikskribent bosatt i Uppsala, och har främst skrivit för Upsala Nya Tidning och den numera nedlagda tidskriften KIM. Älskar att gå på spelningar och föredrar fortfarande att köpa CD-skivor framför att ladda ner musik. Jag tycker att jag har världens roligaste jobb!

Varför just en bok om låtskrivande?

– Musik kan verkligen beröra människor på djupet och jag avundas de som har förmågan att skriva låtar. Att få en inblick i dessa låtskrivares kreativa process kan både fördjupa den egna lyssningsupplevelsen av deras musik, väcka nyfikenhet på artister och genrer som man kanske inte kände till tidigare och även inspirera till eget skapande.

Om du måste peka på något som allra mest förenar alla dessa
skiftande låtskrivare, vad är då detta?

– Om det är något som förenar de intervjuade låtskrivarna är det hängivenheten till musiken och kreativiteten. Det märktes tydligt i våra samtal. Andra förenande drag var ärlighet och integritet, både vad gäller låtskrivandet och intervjusvaren. Jag är övertygad om att alla i boken kommer att fortsätta skriva musik livet ut.

De flesta av de låtskrivare Stefan Warnqvist har mött har skivdebuterat under de senaste åren men här finns även namn som funnits med ett tag, som Elin Ruth Sigvardsson, Timo Räisänen, Nick Borg i Backyard Babies, Gustav Ejstes i Dungen liksom duon Hästpojken. Vägen till sångerna har givetvis sin största förtjänst som idéverk om låtskrivande, men fungerar även som ett slags minilexikon över den sentida svenska scenen.

Vem är Stefan Warnqvist?

– Jag är en frilansande musikskribent bosatt i Uppsala, och har främst skrivit för Upsala Nya Tidning och den numera nedlagda tidskriften KIM. Älskar att gå på spelningar och föredrar fortfarande att köpa CD-skivor framför att ladda ner musik. Jag tycker att jag har världens roligaste jobb!

Varför just en bok om låtskrivande?

– Musik kan verkligen beröra människor på djupet och jag avundas de som har förmågan att skriva låtar. Att få en inblick i dessa låtskrivares kreativa process kan både fördjupa den egna lyssningsupplevelsen av deras musik, väcka nyfikenhet på artister och genrer som man kanske inte kände till tidigare och även inspirera till eget skapande.

Om du måste peka på något som allra mest förenar alla dessa
skiftande låtskrivare, vad är då detta?

– Om det är något som förenar de intervjuade låtskrivarna är det hängivenheten till musiken och kreativiteten. Det märktes tydligt i våra samtal. Andra förenande drag var ärlighet och integritet, både vad gäller låtskrivandet och intervjusvaren. Jag är övertygad om att alla i boken kommer att fortsätta skriva musik livet ut.

I boken Vägen till sångerna möter Stefan Warnqvist ett antal unga svenska låtskrivare och samtalar om kreativitet och låtskrivande. MI har pratat med Warnqvist under vinjetten Fyra Snabba.

Vilken är din favoritlåtskrivare, respektiv favoritbok om låtskrivande/låtskrivare – och varför?

– Mina favoritlåtskrivare alla kategorier är bröderna Tim och Neil Finn. Jag har lyssnat på deras musik i olika inkarnationer – Split Enz, Crowded House, Finn Brothers, soloskivor med mera – sedan jag var tolv år. De har en förmåga att skriva låtar som till synes är enkla, men som samtidigt är mångbottnade och komplexa. Trots att jag lyssnat på en del av deras låtar tusentals gånger kan jag fortfarande plötsligt upptäcka någon subtil nyans i bakgrunden som jag inte har noterat tidigare. I Sverige är de väl mest förknippade med låtarna Weather with you och Don't dream it's over, men deras låtskatt är betydligt större än så.
Min egen favoritbok om låtskrivande är Songwriters speak av Debbie Kruger, en bok utgiven 2005 om australiska och nyzeeländska låtskrivare från 50-talet och framåt. Jag har lyssnat mycket på just australisk och nyzeeländsk musik, och köpte den för att så många av mina favoriter fanns med. Men man behöver inte ha lyssnat på just de låtskrivarna, frågorna och svaren engagerar oavsett om man hört deras musik eller inte.

Fotnot: Vägen till sångerna [BTJ Förlag] kan köpas via exempelvis bokus.com och
adlibris.com.

Lars Nylin