30 september 2010

SAMI Storan Evenemang & Konferens AB lämnar Storan

Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI) fortsätter sitt arbete med att kostnadseffektivisera verksamheten. Organisationens dotterbolag Storan Evenemang & Konferens AB har nu lämnat lokalerna på Stora Teatern i Göteborg, där man drivit verksamheten sedan 2003. Anledningen till beslutet är den långvariga tvisten med det kommunägda fastighetsbolaget KIGAB.

Enlgit SAMI har tvisten med KIGAB, trots upprepade försök från Storans sida, inte kunnat lösas. Istället har KIGAB svarat med att begära avhysning. Bakgrunden skulle enligt KIGAB vara att Storan inte har betalat hyra. KIGAB har inte accepterat att Storan är hyresgäst utan har i tingsrätten istället yrkat hyresbetalning från SAMI, vilket lett till att Storan tvingats deponera hyresbetalningen hos länsstyrelsen.

KIGAB försöker hävda att Storan inte har betalt hyra genom att överklaga länsrättens beslut att låta Storan deponera hyran.
– Det är uppenbart att KIGAB försöker bli av med oss och att de är beredda att gå till ytterligheter för att lyckas, säger Storans vd JP Bordahl, som menar att man verkligen har försökt få någon form av lösning till stånd.

– Dels genom att försöka förhandla om en mer rimlig hyresnivå för fortsatt drift, långt utöver vad någon kommunal verksamhet kommer att kunna eller vilja betala. Dels har vi försökt diskutera villkor för att avveckla hyresförhållandet om det är så att kommunen själva vill driva verksamheten.

– Inget har hjälpt och det verkar som att KIGAB hellre vill driva processer än reda ut hur det har gått till när den fullständigt vansinniga hyran på över sju miljoner kronor per år har tillkommit. Kontentan är att vi inte kan bedriva någon verksamhet alls och att vi nu flyttar. Resten blir tydligen en fråga för jurister att utreda.

KIGAB fortsätter i domstol att hävda att det är SAMI som är Stora Teaterns hyresgäst. SAMI har bestridit detta i Göteborgs tingsrätt och begärt att KIGAB redovisar vad innehållet i de påstådda byggkostnaderna om 68 miljoner kronor, som man kräver att SAMI ska betala, består av.

De senaste åren har SAMI genomfört ett omfattande saneringsarbete för att komma tillrätta med sina ekonomiska missförhållanden. Nedläggning av förlustverksamheten vid Stora Teatern i Göteborg är enligt SAMI ytterligare ett led i de pågående förändringarna och effektiviseringarna av verksamheten i syfte att förbättra ekonomin.

I våras lämnade SAMI sitt tidigare högvarter på Norrmalm i Stockholm och flyttade till mer kostnadseffektiva lokaler på Södra Mälarstrand i Stockholm. För närvarande bedriver man inte heller någon studio- och replokalsverksamhet. Som en följd av detta samt nedläggningen av verksamheten på Storan i Göteborg har SAMI lagt varsel om en nedskärning av sju tjänster.

– Trots att det känns ledsamt för alla inblandade, så är det tydligt att vi är på rätt väg. Vi kan nu betala ut mer än någonsin till våra musiker, säger Stefan Lagrell, vd för SAMI.

Claes Olson