28 september 2010

THE PIRATE BAY i Svea Hovrätt

På tisdagen tog Svea Hovrätt över den s.k. ”Pirate Bay-rättegången”. Om det planerade förhandlingsschemat hålls avslutas rättegången 15/10.

I fjol fälldes fyra företrädare för bittorrent-sajten The Pirate Bay av Stockholms Tingsrätt och dömdes utöver ett års fängelse även att betala 30 miljoner i skadestånd. Domen överklagades och fallet har nu hamnat i Svea Hovrätt.

Denna gång är rättegångsförhandlingarna i princip baserade på bandupptagningar från rättegången i tingsrätten. Sammanlagt är åtta rättegångsdagar inplanerade och bara ett nytt förhör kommer att hållas. Det senare är med den israeliske affärsman som fungerat som sajtens annonsansvarige. Denne hade dock på tisdagen ännu inte gått att nå. Även en av de anklagade saknas vid rättegången p.g.a. sjukdom.

The Pirate Bay har efter domen fortsatt att användas och har i dag omkring 20 miljoner användare. De fyra anklagade hävdar att de numera inte är involverade i driften av sajten.

Lars Nylin