5 september 2010

MELODIFESTIVALEN Christer Björkman byter jobb?

Christer Björkman, tävlingsproducent för svenska Melodifestivalen, kan vara aktuell att ta över efter svensken Svante Stockselius som högste chef för Eurovision Song Contest.

Björkman har under senare år ofta varit kontroversiell. Som tävlingsproducent för Melodifestivalen är det han som får kritik såväl när de svenska bidragen floppat som när tävlingen breder ut sig för mycket, anser vissa, i Sveriges Television.

Men ingen kan ta från Björkman att Melodifestivalen blivit en mäktig maktfaktor i musikindustrin och även utländska potentater tycks ha märkt det. Möjligen blir nästa steg att han hoppar av den svenska tävlingen. I bland annat Aftonbladet har Björkman i helgen pekats ut som tänkbar efterträdare till landsmannen Svante Stockselius när denne inom kort avgår som chef för storebror Eurovision Song Contest. Björkman verkar ta intresset på allvar. Till AB säger han:

– Jag måste väga det mot det jobb jag har nu. Om det finns en önskelista, där mitt namn står med, så är det oerhört smickrande.

Han vägrar intervjun säga om han tänker söka tjänsten eller ej.Björkman, som har kontrakt med SVT till 2012, jobbar just nu med att samla in låtar till 2011 års festival. Han har efter de senaste svenska misslyckandena fått större ansvar för låtraggandet och sägs redan ha hälften av nästa års finalister klara.
Han är optimistisk gällande nivån på de svenska finalbidragen framöver. Till AB säger Björkman:

– Vi kan garantera att lägsta nivån i svenska tävlingen blir bättre. Det var svårt att göra tv av det i vintras. Det saknades en ren show och för lite lördagsunderhållning. Det fanns sådana låtar inskickade men som inte kom med. Det blev ett problem.

Lars Nylin