20 augusti 2010

v.33 Iron Maiden regerar

Den här veckan går nyligen Sverige-aktuella Iron Maiden rakt in i topp på albumlistan med sitt nya album The Final Frontier [EMI)]. Med sitt bejublade framträdande inför 47 000 personer på Sonisphere-festivalen i Stockholm förra helgen och de genomgående goda recensioner man fått för sitt nya album – som redan har sålt guld – konstaterar skivbolaget att det engelska bandet aldrig tidigare har varit så här stort i Sverige.

Under Iron Maidens första storhetstid på 80-talet hade bandet totalt åtta album placerade på den svenska försäljningslistan. Ingen av skivorna lyckades dock inta förstaplatsen. Bäst lyckades man med The Seventh Son Of A Seventh Son [EMI] som i april 1988 debuterade på en tredjeplats.

The Final Frontier [EMI] toppar den här veckan överlägset albumlistan med bred marginal. Med en listandel på 28,6 procent är det även totalt Sveriges bästsäljande album just nu. Med ett betygsnitt på 3,8 ligger Iron Maiden dessutom i topp på Kritiker.se:s lista, där recensioner och betyg från alla större och viktigare musikrecensenter sammanställs. Som om inte detta vore nog går Iron Maidens samling Somewhere Back In Time / The Best of 1980-1989 [EMI] den här veckan rakt upp i topp på albumlistan/midprice.

I samband med Sverige-konserten och utgivningen av det nu aktuella albumet presenterar EMI ett exklusivt utbud av merchandise med Iron Maiden, bland annat en T-shirt framtagen enbart för Sverige. Enligt Paul Stuart, VP Commercial Nordic på EMI Norden, är butiksintresset är mycket stort över hela Norden. Förhandsorden på den exklusiva nya T-shirten är sannolikt den största någonsin för en enskild Iron Maiden-tröja i Sverige.

– I och med lanseringen av Iron Maidens merchandise-sortiment visar EMI att den sedan ett år tillbaka nystartade merchandise-avdelningen är en viktig aktör på marknaden, med ett utbud som växer stadigt både på produkt- och artistsidan, kommenterar Paul Stuart.

På albumlistan placerar sig den tidigare topptrion Shakin’ Stevens The Collection [Sony Music], Robyn Body Talk pt. 1 [Konichiwa / EMI] och Kent En plats i solen [RCA / Sony Music] nu på plats 2, 3 och 4. Näst högsta nykomling är Mumford & Sons Sigh No More [V2 / Coop / BAM / Playground] som debuterar på listans tjugoåttonde plats. Längre ner på albumlistan går All Time Low Straight To DVD [Hopeless Records / Sound Pollution] och The National Boxer [Beggars Banquet / BAM / Playground] in på plats 52 respektive 53.

På singellistan avancerar Eminem feat. Rihanna Love The Way You Lie [Interscope / Universal] från plats 5 till 1. Högsta nykomling är Ozzy Osbourne Let Me Hear You Scream [Sony Music] på plats 6.

Samlingen Absolute Summer Hits 2010 [EVA / Sony Music] toppar fortfarande samlingslistan och är den här veckan Sveriges näst bäst säljande album.

Claes Olson