29 juli 2010

Tvisten Citigroup/Terra Firma till USA-domstol

Den amerikanska banken Citigroup har misslyckats i försöket att stoppa en amerikansk domstol från att titta närmare på hur det gick till när riskkapitalbolaget Terra Firma år 2007 köpte EMI.

Engelska Terra Firma har länge hävdat att de vid förhandlingarna inför köpet av Citigroup lurades att höja budet till 4 miljarder pund. Citigroups falskspel skulle ha bestått i att dessa fått Terra Firma att tro att ett annat investmentbolag, Cerberus Capital Management, fortfarande fanns med i budgivningen.

Citigroup argumenterade i mars i år att det står i avtalet med Terra Firma att eventuella dispyter skulle avgöras i brittisk domstol. Men en domare i New York, Jed Rakoff, har nu bestämt att förhandlingarna fortsätter i New York. Rakoff skriver i ett pressmeddelande:

”Det finns ett legitimt amerikanskt intresse i att vi får se om Citi, en ledande amerikansk bank, har använt bedräglig information.”

Rättegången fortsätter nu i oktober.

Lars Nylin