15 juni 2010

UTGIVNING Robyn i fokus

Det var länge sedan någon svensk artist lyckades få sådant genomslag i media och samtidigt hyllas så mycket inför ett kommande album som Robyn. Inför veckans release av Body Talk Pt. 1 [Konishiwa / EMI] har hon de senaste veckorna prytt förstasidor, nöjesbilagor, löpsedlar och lyfts fram i musikmedia på ett sällan skådat sätt.

Med sitt nya album – som redan har belönats med så höga betyg att hon klättrar i toppskiktet på kritiker.se – befäster Robyn sin position som Sveriges popdrottning.

De tidigare släppta låtarna Femboat och Dancing On My Own från det nya albumet är båda klubblåtar som tagit sikte på dansgolvet. För närvarande klättrar briljanta Dancing On My Own – en värdig uppföljare till den internationella hiten With Every Heartbeat – högt på SverigeTopplistan. Det kaxiga öppningsspåret Don’t Fucking Tell Me What To Do (en hypereffektiv electro-dänga) har alla förutsättningar att även den bli en stor dansgolvsfavorit av stora mått.

Större delen av albumet består av melodiös electro pop med hårt skruvade beat. Under det åtta spår långa albumets andra hälft finns dock även såväl moderna reggaeinfluenser i Dancehall Queen som den vackra balladen Hang With Me och den bedårande versionen av klassiska Jag vet en dejlig rosa – ett spår med vilket Robyn faktiskt har stora förutsättningar att bli en ny generations motsvarighet till det Monica Zetterlund representerar för en äldre.

Robyn lever upp till de högt uppskruvade förväntningarna.

Den här veckan ger Robyn två konserter i London, veckan efter är hon i Köln. Sedan följer i tur och ordning festivalspelningar på Peace & Love, Roskilde, engelska Wakestock, Arvika, amerikanska Pitchfork Fest, norska Oya och Pstereo Fest, engelska V Festival och Popaganda i Stockholm.

Med ytterligare kommande album på gång kan det här – trots alla de tidigare framgångarna – mycket väl bli Robyns riktigt, riktigt stora år.

Claes Olson