15 juni 2010

MUSIK PÅ DVD Rolling Stones i exil

Att The Rolling Stones klassiska album Exile On Main Street snart fyrti år efter inspelningen fortfarande håller bevisas av den remastrade återutgivningen för ett par veckor sedan gick rakt in i topp på försäljningslistorna i både Sverige och Storbritannien. Den nu dvd-aktuella filmen Stones in Exile går på djupet i sin lyckade ambition att skildra albumets tillblivelse – och lyckas faktiskt sprida lite ljus över händelserna, utan att förta magin.

Få album i rockhistorien är så mytomspunna som The Rolling Stones Exile On Main Street – den dubbel-LP som under överinseende av den nu Sverige-aktuelle Marchall Chess (producent av Jasmine Kara) spelades in i samband med att bandet våren 1971 lämnade England för att istället bosätta sig i södra Frankrike.

I Keith Richards högkvarter på Riveran ägnades ett hedonistiskt halvår framför allt åt att skapa bandets svåremotståndliga mix av rock, soul, blues och gospel i den mörka källaren på Richards jättevilla.

Vid den här tidpunkten stod The Rolling Stones tveklöst på topp – och i konkurrens med Led Zeppelin och The Who kunde man göra anspråk på att vara ”the greatest band on earth”. Det hörs. De sylvassa riff och den elegant nonchalanta attityd som präglar spåren kommer få andra band i närheten av.

I filmen Stones in Exile försöker bandets dåvarande fem medlemmar tillsammans med kända fans analysera, förklara och framför allt minnas hur det hela gick till. Det är en både intressant och roande film, där klassiska svartvita bilder (bl.a det snygga porträtt av Mick Jagger och Keith Richards som i storformat pryder väggen på krogen PA & Co i Stockholm) låter tittarens öga komma in i stämningen samtidigt som berättarrösterna beskriver sina egna minnesbilder. Alla minns inte samma saker på samma sätt, men det är en del av charmen.

Bonusspåren med intervjuerna är värda en egen heltimme – och som final efter filmen sätter man förstås på öppningsspåret Rocks Off på albumet. Men dvd:n är ovanligt bra för att vara en rockumentär – och efter första titten vill nog de flesta se om den igen. Det håller den för.

Claes Olson