10 juni 2010

v 23 Grönwall glänser, Robyn dansar in

Svenska artister står för veckans hetaste entréer på listorna. Idol-vinnaren Erik Grönwall på albumlistan respektive Robyn på singel-diton. Veckans enda nya etta är Bernt Lysell/Urban Gärdborn på den klassiska albumlistan.

Ett halvår efter segern i TV4:s Idol kommer nu det första ”riktiga” albumet från Erik Grönwall. Han har själv beskrivit som ”amerikansk radiorock” och möjligen antyds profilen även i titeln på veckans nummer 2 Somewhere Between Rock And a Hard Place [Sony Music Entertainment/Sony Music].

Övriga nyheter på övre halvan av topp 60: Hawaiipoeten Jack Johnson går med sitt femte album To The Sea [Universal/Universal Music] in på plats 20. Mer Stilla havs-vindar blir det på plats 22 där nyligen Sverigeaktuelle Chris Isaak placerar sig med Mr Lucky [Warner Brothers/Warner Music]. Svenska black metal-bandet Watain på plats 26 är mer jordbundna på Lawless Darkness [Season of Mist/Sound Pollution].

Skotska Teenage Fanclub är inte nykomlingar men väl veckans klättrare. Efter starka recensioner tar Shadows [Pema/Border] ett rejält kliv från 43 till 12.
Robyns nya singel Dancing on My Own [Konichiwa Records/EMI] har haussats sedan låten först läckte ut på nätet tidigt i år. Det följs nu upp med en stark start på singellistans plats 2. Veckans andra starka nyhet är Lazee feat. Mohambi som tar Do It [Warner/Warner Music] till nummer 9.

Veckans enda nya etta serveras på den klassiska listan. Bernt Lysell, till nyss försteviolinist i Radiosymfonikerna, och pianisten Urban Gärdborn går in i topp med albumet The Strenuous Life [Daphne/Naxos].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/