27 maj 2010

v 21 Stones & co rensar listan

Albumlistan får denna vecka ett radikalt nytt utseende. Starkast av alla går gentlemännen i The Rolling Stones med återutgivningen av Exile On Main Street. Veckans andra vinnare är den något yngre Eric Saade.

38 år gamla Exile On Main Street [Polydor/Universal Music] går den här veckan går in som nummer 1 på albumlistan. Detta är vad MI känner till första gången någonsin som en återutgivning når så högt på den svenska listan. Stones mästerliga resultat av en mytomspunnen inspelningssejour på franska rivieran går f.ö. in som etta även i England.

Albumlistan genomgår överhuvudtagen en drastisk nydaning. På plats 2 finns nu Eric Saade med debutalbumet Masquerade [Roxy Recordings/Nordisk Film]. Samme Saade som för att understryka sitt genombrott tar sin singelpremiär Manboy [samma bolag] åter från plats 25 till 1 på singellistan.

Vidare på albumlistan gör dalarockarna Sabaton entré på plats 4 med sjätte fullängdaren Coat of Arms [Blacklodge/Sound Pollution]. Det är mer ”arms” på plats 5 där amerikanska Band of Horses placerar sig med Infinite Arms [Sony Music Entertainment/Sony Music].

Kalle Moreaus är precis som Saade en av de som vann mest på Melodifestivalen 2010. Nya albumet Underbart [Sony Music Entertainment/Sony Music] bekräftar det med en premiär på plats 6.

Kompletterande nykomlingar på topp 20: Masterplan som nummer 15 med Time To Be King [AFM/Sound Pollution] respektive den comebackande poeten Toni Holgerson med en fin plats 16 för Ibland kallar jag det kärlek [Amigo/Cosmos Music Group].

Utöver Saades återkomst på singellistan är det mest anmärkningsvärda på just den listan att EMD går in som nummer 5 med en version av Eagle-Eye Cherrys Save Tonight [Ariola/Sony Music].

På samlingslistan startar Rix FM Festival 2010 [Eva Records/EMI] på plats 2 (på totallistan är den nummer 10).

Att rocklegenden Ronnie James Dio nyligen gick bort märks på midprice-listan där Holy Diver [Mercury/Universal] går rakt in som nummer 1.

Veckans tredje, och relativt sett starkaste nyhet finns på DVD-listan. Takidas Live! [Seven Records/Universal Music] stod för nästan hälften av alla listrapporterade DVD gångna veckan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/