17 maj 2010

POLAR MUSIC PRIZE Björk och Ennio Morricone årets pristagare

Idag offentliggjordes årets Polarprismottagare vid en presskonferens i Salen Tre Kronor på Stockholms stadshus. Årets pristagare är den italienske kompositören, arrangören och dirigenten Ennio Morricone och den isländska artisten Björk. Måndag 30 augusti delar Kung Carl XVI Gustaf ut priset på en miljon kronor var vid en ceremoni på Stockholms konserthus. Björk, född i november 1965, blir den hittills yngsta pristagaren i det nästa år tjugoårsjubilerande Polar Music Prizes historia.

Prismotivering för Ennio Morricone lyder: ”The Polar Music Prize 2010 tilldelas den italienske kompositören, arrangören och dirigenten Ennio Morricone. Ennio Morricones kongeniala kompositioner och arrangemang förhöjer vår tillvaro och kan få även vardagen att kännas som dramatiska scener i cinemascopeformat. När Ennio Morricone 1964 gjorde soundtracket till westernfilmen "För en handfull dollar" ("Per un pugno di dollari") kunde han av budgetskäl inte använda en full orkester. Istället byggde han upp en helt ny slags musik som satt sin prägel på ett halvt sekel av filmmusik, men som också påverkat och inspirerat ett otal musiker verksamma inom pop, rock och klassisk musik.”

Prismotivering för Björk: ”Polar Music Prize 2010 tilldelas den isländska artisten Björk. Med sina djupt personliga kompositioner och texter, sina precisa arrangemang och sin unika röst har Björk trots sin unga ålder redan lämnat ett outplånligt uttryck på populärmusiken och den moderna kulturen i stort. Ingen annan artist än Björk rör sig så obehindrat mellan avantgarde och popmusik. Med sina album och sina videor har Björk tagit avantgarde till topplistorna. Hon har också hela tiden bejakat den teknologiska utvecklingen och kombinerat datorer med uråldriga klanger och toner. Björk har introducerat ett arktiskt temperament i populärmusiken och visat hur passionerat och explosivt det kan vara. Björk är en otämjbar naturkraft, en konstnär som inte följer någon annan vilja än sin egen.”

Styrelsen för Polar Music Prize består av representanter från familjen Anderson, SKAP och STIM. Uppgiften att granska priskandidater samt att välja slutgiltiga pristagare tillfaller Prisnämnden för Polar Music Prize. Denna består av internationellt kända artister och musiker samt andra nyckelpersoner inom den svenska musikindustrin.

TV4 sänder liksom förra året direkt från prisceremonin på Stockholms Konserthus 30 augusti, samt sänder senare på kvällen ett sammandrag från ceremonin och den efterföljande banketten på Vinterträdgården på Grand Hotel.

Claes Olson