11 maj 2010

MUSIK PÅ DVD Robert Broberg och The Beatles

Robert Broberg [Universal Studios]
Få svenska artister har en så lång och färgstark karriär bakom sig att de kan fylla en 3CD-box med tre cd-skivor innehållande sex olika shower, föreställningar och framträdanden från 1969-1996 – och istället för att numrera de olika cd-skivorna färgsätta dem som röd, blå och gul.
Det äldsta materialet ligger på den gula cd-skivan. Här återfinns den klassiska tv-showen The Robert Karl-Oskar Broberg Show – Tjejer, inspelad 1969 och med oförglömliga låtar om bl.a Carola (obs! ej Häggqvist), Maria-Therese, Ingela och Uppblåsbara Barbara. I Måndagsbörsen 1983 intervjuades han av Jonas Hallberg och framförde på ett avspänt sätt tre nya låtar. Programmet Morot var en enmansshow, där Broberg 1988 bl.a introducerade sin berömda gula kassettbandspelare och sjöng duett med Pernilla Wahlgren.
Boxens röda cd innehåller den legendariska jubileumsföreställningen Höjdare, som med flera olika musikkonstellationer och gäster som Marie Fredriksson, Janne Schaffer och Mikael Wiehe uppfördes inför en jublande publik på ett fullsatt Globen med 18 000 personer 1991 – där även föreställningen Målarrock (även den med här) spelades tre år senare.
1996 spelade Broberg i den tredje, blå cd:ns föreställning Dubbelsångare på Scandinavium i Göteborg. Liksom i allt han gör präglas showen av en halsbrytande blandning av stand up comedy, monolger, ramsor och musik – och både humor och allvar.
En tegelsten fylld av odödliga låtar och scener. CO

The Beatles Destination Hamburg / The Early Years [Wienerworld / Kommunikation / BAM], The Beatles Magical Mystery Tour Memories [Wienerworld / Kommunikation / BAM]
Historien om John, Paul, George och Ringo upphör aldrig att fascinera. Dokumentärfilmerna på de nu aktuella dvd-utgåvorna från Wienerworld är förmodligen av mest intresse för de (i och för sig enbart här i Sverige tusentals) hardcore-fansen, men båda rymmer en hel del intressant kuriosa som adderar ytterligare färg till bandets händelserika historia.
Sångaren Tony Sheridan och musikern Roy Young (som båda var med The Beatles i Hamburg 1960-62) är konferencierer i den med svartvita arkivbilder bildsatta historien om hur ”the boys turned men” på Hamburgs Reeperbahn och klubbar som Indra, Kaiserkeller och Star Club. Berättelsen börjar redan i Liverpool, när bandet bildas, och följer även The Beatles över Atlanten till beatlemanian i USA – men det är de hårda, lärorika åren i Hamburg som står i fokus. Ett litet minus man kan ha överseende med är att inga av beatlarna själva medverkar. Värre är att soundtracket helt och hållet är sammansatt av uppskattningsvis fyrtio år yngre liveinspelningar med Tony Sheridan (d.v.s. inte de egna skivinspelningar han gjorde med The Beatles under namnet Tony Sheridan & The Beat Brothers 1961).
Filmen om inspelningen av tv-filmen Magical Mystery Tour (som julen 1967 blev The Beatles första ”flopp”, med sensationellt negativa recensioner) är sammansatt av minnen av flera av de personer som under filmens inspelning hösten -67 på ett eller annat sätt kom i kontakt med bandet. De privata super8-klipp som skildrar inspelningen är spännande ur flera perspektiv och filmen lever mycket på alla de små lustiga detaljer som statister och hotellägarbarnen minns ”som om det var igår”. Den icke-namngivna grupp som nästan ton för ton instrumentellt återskapar The Beatles fantastiska musik i tv-filmen (titellåten, Blue Jay Way, Flying etc) gör en berömvärd insats – men The Beatles höjder når de förstås inte. Filmen är dock tveklöst av intresse för inte enbart Beatles-konnäsörer. CO