4 maj 2010

I korthet

Mary Gauthier The Foundling [Proper / BAM]
Med sitt oerhört starkt känsloladdade album The Foundling har den amerikanska sångerskan och låtskrivararen Mary Gauthier skapat en av årets absolut mest gripande och oförglömliga skivproduktioner. Utifrån sina egna upplever som ”hittebarn” (hennes mor lämnade ifrån sig barnet när Mary bara var två år gammal) har hon komponerat en serie sånger som det förmodligen krävs ett hjärta av sten för att inte röras till tårar av.
Michael Timmins från Cowboy Junkies har producerat och tillsammans med bl.a samma bands sångerska, Margot Timmins, och gästmusiker som Garth Hudson (The Band) har han gjort albumet till en nästan filmisk upplevelse i flera olika färger. Efter den naket nedtonade inledningen med titelspåret The Foundling och rakbladsvassa Mother Here, Mother Gone följer såväl studsande country som dramatiska Blood Is Blood, där den nervigt gnisslande fiolen nästan för tankarna till klassisk Velvet Underground-mark. Texten March 11, 1962 – där Mary Gauthier sjunger om sitt första och enda telefonsamtal till sin mamma (som avvisar henne och lägger på luren) levereras med en mörkt iskall saklighet som tidigare endast Lou Reed lyckats förmedla.
The Foundling är på flera sätt och vis Lou Reeds Berlin och Lars Noréns Personkrets 3:1 på en och samma gång.
Onsdag 2 juni spelar Mary Gauthier på Scalateatern i Stockholm. Om jag kan, så kommer jag att sitta på första raden. CO

Familjen Mänskligheten [Hybris / Adrian Recordings]
Familjen är ett av Sveriges färgstarkaste projekt och Johan T Karlsson en av landets intressantaste artister. Att han – eller rättare sagt hans Familjen – efter framgångarna med Det snurrar i min skalle de senaste åren har blivit efterfrågad både i Australien, Storbritannien och på kontinenten, samt som remixer åt bl.a Fever Ray, Lykke Li, Anna Ternheim och Kent är helt logiskt.
På det nu aktuella andra albumet är den musikaliska spännvidden ännu större än på debuten. Här finns både råtechno, ultraelectro, rock’n’roll, house-influenser , Motown och suggestiv chill-out (avslutande Bethnahrin – ett mäktigt österländsk klingande spår där såväl Ninsun Poli som Andreas Tilliander bidrar till spänningen och mystiken). Martin Sköld och Sami Sirviö från Kent medverkar var och en för sig i tre av de elva spåren.
I kväll har Familjen turnépremiär på Sticky Fingers i Göteborg, för att sedan fortsätta via Malmö och Stockholm till sommarens stora festivaler i bl.a Borlänge, Hultsfred, Arvika, Östersund och (förstås) Hässleholm (Siesta 28 maj). ”It began in Hässleholm”, som Johan Karlsson säger i det Kraftwerk-inspirerade öppningsspåret. En gång i tiden ville ”alla” till Düsseldorf. Hässleholm nästa? CO

My Way Älta [Rhythm Ace Recordings / Plugged]
Med basisten Jerker Bergkvist blev duon My Way (som 2004 skivdebuterade med The Songs We’ve Learnt To Play [Grammofonbolaget / Sound Pollution]) förra året en trio. Tillsammans med Christian Gabel (1900, bob hund, Thåström m.m.) spelade man in ett antal nya låtar i ett garage i Älta (den mobila studion Greenmind) – låtar som tillsammans med fem tidigare alster nu samlas i spåren på gruppens andra album.
Trots att gruppens kreationer vilar på en stabil grund av rock, blues (Jon Spencer) och alt.country är musiken giftigt oberäknelig, med blåtoner som helt oförutsägbart drar både uppåt och neråt. Tempot är mestadels så långt neddraget att man nervöst lyssnar efter eventuellt kommande avslag – men My Way har bärighet. Likt Dinosaur J:r – eller rent av Jeffrey Lee Pierce? – lyckas man på ren intuition kombinera det trasigt spräckta med det vackert hela. Att endast ett fåtal svenska musiker har modet att släppa sargen och låta så här ger ytterligare styrka i upplevelsen. Spännande. Eget. CO

Bandit Rock #3 [EVA Records / Sony]
Inför sommarens svenska rockfestivaler – i år fler än någonsin – släpper Bandit / MTG Radio och EVA Records den tredje volymen döpt efter rockradiostationen. Båda de tidigare Bandit Rock-samlingarna har sålt guld och med kampanjer i såväl tv (TV3, TV6, TV8), radio (Bandit) och på nätet är förutsättningarna goda för ytterligare en försäljningsframgång.
I de 38 spåren återfinns både internationella storheter som Slash, Nickelback, Slipknot och Megadeath, samt svenska band som bl.a Takida, Dead By April, Royal Republic, Backyard Babies, Europe och Sonic Syndicate. Noterbart är att Bandits rocksamling för första gången rymmer inte mindre än tre låtar med koppling till Melodifestivalen: Crucified Barbara Heaven Or Hell, Pain Of Salvation Road Salt och Casablancas smart blixtrande version av fjolårets vinnarlåt La Voix (som bandet vid årets final på Globen framförde tillsammans med Malena Ernman).
Samlingen släpps både som 2CD och download. CO