22 april 2010

v 16 Anna Bergendahl och en massa rock

Olika former av hård rockmusik dominerar bland veckans nykomlingar, men i topp finns Anna Bergendahl. Absolute Kidz är starkaste nya titel i övrigt. Robyn gör en relativt blygsam entré på singellistan.

Melodifestivalvinnaren Anna Bergendahl har i vissa medier fått kritik för att hennes lansering inför Europafinalen skulle vara för blygsam. Men publiken har uppenbarligen hittat till hennes första platta. Sincerely Yours [Lionheart/Universal Music] går rakt in på albumlistans första plats och lägger sig även som total tvåa efter den på sistone oslagbara samlingen från nämnda festival.

I övrigt är det bara rock, rock och rock bland nykomlingarna i de övre regionerna av listan. Svenska Crashdiet går in som nummer 3 med Generation Wild [Gain/Sony Music], gruppens första album med sångaren Simon Cruz. På plats 6 finns Ljusdalsbandet Hellsingland Underground med en andra dos sydstatsrocksfärgad ”Northern rock” på Madness & Grace [Killed By Records/Sound Pollution].

På plats 16 blir det en gnutta glitterfärgad elektro med MGMT på albumet Congratulations [Columbia/Sony Music] innan det på position 17 åter handlar om rock. Nu i form av mötet mellan Roky Erikson och Okkervil River på albumet True Love Cast Of All Evil [Chemikal Underground/Border].

Bästa nykomling på samlingslistan är Absolute Kidz 28 [Eva/Universal Music] på plats 3 (på totallistan är den nummer 4).

Singellistan är en relativt lugn affär. Bästa nykomling är Robyn med Fembot [Konichwa/EMI] på plats 7. Det kan tyckas blygsamt för en artist av Robyns dignitet. Men faktum är att Be Milne, ”leadsingel” från 2005 års succécomeback, den gången ”bara” inledde på plats 3.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/