23 mars 2010

Magnus Lindberg och Basse Wickman gräver guld i den svenska låtskrivarskatten

De ärrade svenska rockhjältarna Magnus Lindberg och Basse Wickman når nya karriärtoppar när de på sitt nya album Vita lögner + Svarta ballader, volym 1 [Capitol / EMI] tillsammans tolkar svenska visor signerade bl.a Dan Andersson, Joe Hill, Bellman och Evert Taube, tonsätter Stig Dagerman, Nils Ferlin och Karin Boye – och ger sångerna ett uppdaterat sound med en vackert klingande ljudbild med rötterna i det bästa av sextiotalets rockmusik.

Basse Wickman har haft idén om att göra ett helt album med äldre svenska sånger ända sedan han spelade in Dan Anderssons Spelmannen på sitt eget album Gränsland för tjugotvå år sedan. När han under ledning av producenten Kjell Andersson tillsammans med Magnus Lindberg äntligen får förverkliga sitt drömprojekt, så slår det gnistor om produktionen och låtmaterialet rymmer flera pärlor med den starka karaktären av bästa årgångsvin.

Redan i inledningsspåret Omkring tiggarn från Luossa (Dan Andersson) introduceras de viktigaste komponenterna. En tidlöst stark melodi, sång med starkt patos, ringande Roger McGuinn-gitarrer (en 12-strängand Rickenbacker) som för tankarna till The Byrds, en Dylansk Al Kooper-orgel, ekon av The Beatles, sångstämmor à la amerikansk västkust och massor, massor med känsla (en i dagens moderna skivproduktion besvärande ofta bortglömd ingrediens).

Den traditionella amerikanska folksången He Was A Friend Of Mine (Dylan m.fl) framförs med Thorstein Bergmans svenska ord. Hyllningen Balladen om Joe Hill följs av Hills egen Mitt testamente. Dan Anderssons sjömanssång Jungman Jansson lever som sällan förr. Och allra vackrast är Magnus Lindbergs tonsättning av Stig Dagerman Den första snön – som genast kvalificerar sig som något av det finaste som överhuvudtaget har sjungits ifråga om svensk rocklyrik.

Den mästerlige ljudteknikern Dag Lundquist i Decibel har tveklöst bidragit starkt till ljudbildens oerhört friska klang och med små diskreta ekon och effekter ger han lyssnarupplevelsen ytterligare en spännande dimension.

Vita lögner + Svarta ballader, volym 1 är som helhet en imponerande stark svensk musikproduktion av det slag som bör premieras med såväl den stora publikens bifall som grammisjuryns röster. Fanns kategorin Årets comeback vore den redan vikt för herrarna!
Med tanke på att står volym 1 i titeln – och fortsättning säkerligen är att förvänta – är det bara att gratulera Magnus Lindberg och Basse Wickman till en lika efterlängtad som lysande återkomst på den svenska musikscenens Stora scen!

Claes Olson